null Beeld

Aha! Daarom hangen we massaal liefdesslotjes aan bruggen

Heb jij wel eens een liefdesslotje aan een brug gehangen toen je op vakantie was. Hartstikke romantisch. Maar waarom doen we dat eigenlijk?

Online redactie Libelle

Nou, daar zit best een mooi verhaal achter.

Lover's chain

Een Italiaanse schrijver, Federico Moccia, schreef zo'n 15 jaar geleden het boek Ho voglia di te, wat 'ik wil je' betekent in het Nederlands. Het boek over twee verliefde tieners in Rome werd een bestseller. Ergens in het verhaal stopt het koppel, bestaande uit Step en Gin, voor de derde lantaarnpaal bij de Milvische brug. De ketting die aan de lantaarnpaal hangt, wordt door Gin de 'lover's chain' genoemd en volgens haar zou je er een hangslotje aan moeten hangen en de sleutel in de rivier de Tiber gooien. Volgens Gin zou je nooit meer uit elkaar gaan als je dat doet.

Liefdesslotjes

Het idee voor het liefdesslotje ontleende Moccia aan zijn tijd bij het leger. Hij vertelt aan The New York Times hoe iedereen daar een slotje had voor zijn tas. Wanneer de dienst erop zat, werden de slotjes aan de hekken van de barakken gehangen als herinnering. Maar Moccia draaide dat verhaal om en maakte van het slotje geen herinnering aan oorlog en geweld, maar aan liefde.

Het eerste slotje

Moccia heeft op de avond dat zijn boek werd gepubliceerd zelf een liefdesslotje aan de lantaarnpaal gehangen, voor als lezers de plek zouden bezoeken om te kijken of het slotje er echt hing. Maar wat Moccia niet wist, is dat zijn actie een golf zou starten van slotjeshangers. Slechts een week later hingen er al 300 liefdesslotjes bij Moccia's eigen slotje en een jaar later verbuigt zelfs de hele paal door het gewicht van alle slotjes.

Wereldwijd

Niet veel later werd het idee van de liefdesslotjes wereldwijd overgenomen en hangen talloze toeristische attracties er vol mee. Het werd zelfs zo erg dat sommige steden de liefdesslotjes hebben verboden. Ze zouden een groot risico vormen en een aantal bruggen zijn al bezweken aan het gewicht van alle liefdesslotjes. Oké, dat moeten we niet hebben. Maar romantisch is het wel.

Nu je je relatie niet spannend kunt houden met een tripje naar een romantische stad, geeft seksvlogger Rianne je een paar tips waarmee je je partner kunt verrassen.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Linda. Beeld: Getty Images.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden