null Beeld

Alles wat je moet weten over de Libelle Voice Lifehacks

Bij Libelle zijn we gek op lifehacks. Het maak je leven een stuk makkelijker en je bespaart tijd, wie wil dat nu niet. Daarom kun je onze favoriete lifehacks nu ook afluisteren met je telefoon, tablet, Google Nest of Google Home dankzij de Google Assistant.

Online redactie Libelle

Veelgestelde vragen over de Google Assistant en Libelle Voice Lifehacks:

Wat is een virtuele assistent?

Een virtuele assistent of spraakassistent is een computerprogramma dat vragen beantwoordt en opdrachten uitvoert door middel van spraakherkenning. Door een computer of smartphone een gesproken opdracht te geven, kun je bijvoorbeeld een mail versturen, een timer zetten tijdens het koken of een vraag stellen. Dankzij kunstmatige intelligentie* denkt deze slimme assistent ook mee. Zo kan de assistent waarschuwen als er een file is op de route naar het werk, de afspraken van die dag opnoemen en een update geven van het laatste nieuws. De virtuele assistent is al langer te gebruiken op de smartphone – denk aan Siri op de iPhone – maar er zijn ook slimme speakers op de markt die een vaste plek hebben in de huiskamer en door het hele gezin kunnen worden gebruikt.

Wat heb ik nodig om met Libelle te praten?

Om met Libelle te kunnen praten heb je een werkende internetverbinding en een tablet óf smartphone met de Google Assistent app erop. Óf (slimme) speaker met waarin de Google Assistent zit gebouwd. Denk bijvoorbeeld aan de Google Nest, Home of een Sonos One of JBL Link.

Waar download ik de gratis Google Assistant app?

 • Heb je een iPhone of iPad? Download de Google Assistant app dan hier
 • Heb je een Android tablet of smartphone? Download de Google Assistant app dan hier

Wat moet ik doen om met ‘Libelle’ te praten?

Op je telefoon of tablet

 • Download de Google Assistant app op je smartphone of tablet.
 • Stel de app in naar je eigen voorkeur.
 • Zeg: “Hé Google, praat met Libelle Lifehacks”Vind je het nog een beetje vreemd om te praten tegen je telefoon of tablet? Dan kun je dit ook typen. Daarna krijg je onze beste lifehacks te horen!
 • En kun je een gesprek voeren.

Op je slimme speaker

 • Op een slimme speaker werkt praten met Libelle bijna hetzelfde als op je smartphone.
 • Zeg “Hé Google, praat met Libelle Lifehacks” en vervolgens kun je een heel gesprek voeren met je speaker!

Wat kost dit?

Het gebruik van deze Libelle lifehacks zijn helemaal gratis.

Waarom zijn de Libelle voice Lifehacks alleen beschikbaar op Google Assistant?

Op dit moment is Google Assistant de enige Nederlandse sprekende virtuele spraakassistent waarop wij onze lifehacks kunnen afspelen. Er bestaat nog een virtuele spraakassistent: 'Siri', maar helaas is het nòg niet mogelijk om onze lifehacks beschikbaar te maken via Siri.

De Google Assistant begrijpt mij niet, wat doe ik verkeerd?

Helaas komt dit wel eens voor omdat het om een slimme assistent gaat die werkt door middel van kunstmatige intelligentie. Elke spraakgestuurde assistent werkt met kunstmatige intelligentie. De assistent wordt ‘slimmer’ naarmate de gebruiker meer vragen stelt en commando’s geeft. Hoe vaker je het probeert, des te sneller de assistent weet wat je bedoelt. Geef dus niet op als het de eerste keer niet lukt!

Wel delen we graag een aantal tips met je:

 • Probeer het nog eens, wellicht heeft Google Assistant je niet goed verstaan.
 • Zorg dat de taal van je telefoon, tablet of slimme speaker op ‘Nederlands’ staat. Je kunt dit aanpassen bij je systeeminstellingen.
 • Zorg dat er één persoon tegelijkertijd tegen de Google Assistant praat.
 • Heb je de televisie of radio aan op de achtergrond? Zet deze uit of zachter. Anders probeert de assistent zich op deze geluiden te focussen in plaats van wat jij zegt.
 • Wacht met praten totdat er op je slimme speaker 4 brandende lampjes verschijnen en een klein 'ik-heb-je-gehoord-bliepje' maakt.Of de Google Assistant app 4 gekleurde stippen laat zien.
 • Controleer of je misschien met een andere service aan het praten bent, mocht dit het geval zijn dan kun je Google het commando ‘stoppen’ geven en je vraag opnieuw te stellen..
 • Praat je niet met je speaker? Maar probeer je de lifehacks uit via de app? Dan kan je ook je vraag of commando typen!

Hoe zit het met mijn privacy?

De virtuele assistent doet niets tot-ie ‘Hé Google’ hoort, maar luistert wel continu op de achtergrond mee of dit commando wordt gegeven. Wie gebruikmaakt van een virtuele assistent geeft bedrijven toegang tot zijn of haar spraakopdrachten (dus niet tot de andere privégesprekken die worden gevoerd). Zo weten bedrijven hoe de gebruiker zich uitdrukt en in welke producten en diensten deze is geïnteresseerd. Wie de privacy wil vergroten, kan ervoor kiezen bepaalde informatie niet met de virtuele assistent te delen. Dat heeft uiteraard voor- en nadelen. Net als de browsergeschiedenis op een telefoon of computer kan worden gewist, kunnen ook spraakgegevens worden verwijderd. Hier vind je alle informatie hoe je deze gegevens via de Google Assistent kunt verwijderen.

Hoe zit het met mijn privacy en de veiligheid van mijn gegevens bij het gebruik van de action?

Iedere conversatie met Libelle krijgt een unieke ID, waaraan enkele gegevens worden gekoppeld. Daaronder vallen bijvoorbeeld de datum en het tijdstip van de sessie en (een transcriptie van) de interactie. Aan de hand van deze gegevens kunnen wij ervoor zorgen dat we de gesproken lifehacks kunnen verbeteren. Je kunt het vergelijken met een zoekopdracht op Google of het bezoeken van een webshop.

Libelle vraagt in gesproken actie géén persoonsgegevens uit. Daarnaast beschikken wij niet over de audiobestanden van de interacties. Bekijk ons privacy- en cookiebeleid voor meer informatie. De interactie met Libelle wordt gefaciliteerd door Google, daarom draagt ook Google verantwoordelijkheid voor jouw gegevens. In hun Privacy Policy lees je hoe Google gegevens over haar gebruikers verzamelt en wat jouw rechten zijn.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden