PREMIUMDoor een herseninfarct kan Petra (50) niet meer op reis met haar dochter

“Als ik vakantiefoto’s van anderen zie, doet dat wel pijn”

null Beeld

Sinds Petra (50) vijf jaar geleden werd getroffen door een herseninfarct, kan ze niet meer met haar dochter (15) op vakantie. Na die ene keer dat ze het nog wel probeerde, ging het mis.

Chanan Foppen

“Vijf jaar geleden ging na een herseninfarct op mijn werk het licht bij mij uit. Ik was net een week weer begonnen na een burn-out. Daarna zat ik drie maanden in een revalidatiecentrum. Ik ben rechts aangedaan, ik kan nog wel lopen en praten, maar heb veel zenuwpijn, ben snel moe, overprikkeld en vergeetachtig. Aan de buitenkant zie je niets van die klachten en dat is ook mijn valkuil. Het zijn kleine dingen, maar ze zijn er wel. Mijn dochter woont sinds twee jaar bij haar vader. Omdat ik door de beroerte best ben veranderd, liep het ook thuis stroef. Een paar jaar daarvoor stond ik na mijn scheiding op een punt in mijn leven waarop ik keuzes moest maken. Veel plannen die ik had, heb ik nu moeten opgeven. Natuurlijk, het kan erger, maar dat betekent niet dat ik er zelf geen verdriet van heb. Met medicatie en hulp van vrienden en familie lukt het allemaal wel, maar het kan me soms nog steeds overvallen. Zoals tijdens de vakantie. Ik wilde nog veel meer reizen maken met mijn dochter, naar Thailand en Indonesië. Net als mijn werk heb ik dat moeten loslaten.

Moe en pijn

Het was voor mijn dochter een teleurstelling dat we niet meer samen naar het buitenland kunnen. Dat mag ook, ze is 15. Maar ze weet ook dat het niet haalbaar is. Drie jaar geleden hebben we het nog één keer geprobeerd en zijn we samen naar Italië geweest. Ik kende mijn beperkingen, maar dat moest toch wel lukken? Dat was een wijze les. De tijd met mijn dochter was heel fijn, maar de stress en de prikkels kon ik niet meer aan. Als er iets gebeurt, ben ik alleen en heb ik mijn kind bij me. Dat geeft zo veel druk dat ik niet meer kan genieten van een weekje weg. Ik was ook extreem snel moe, kreeg pijn, had last van stemmingswisselingen. En stel dat het tijdens een vakantie wel goed gaat, dan krijg ik waarschijnlijk een week later de klap en moet ik langer bijkomen dan ik op vakantie ben geweest.

null Beeld

Eigen grenzen

Ik moet het een plek geven, daarom probeer ik de fijne dingen die er wél zijn te waarderen. Een reis naar het buitenland met mijn dochter zit er niet meer in, maar uitjes in Nederland kunnen nog wel. Naar het strand of naar een park, samen sushi bestellen. Als ik ’s avonds maar weer thuiskom in mijn eigen huis en het ook eerlijk kan zeggen als het een dagje niet lukt. Vakantie binnen mijn eigen grenzen.

Mijn dochter gaat met haar vader nog wel op vakantie naar het buitenland, dat vind ik alleen maar fijn. Maar als ik naar vakantiefoto’s van anderen kijk, doet het soms wel pijn. Vakantie is een leuke luxe, maar moet niet allesbepalend zijn. In de kleine dingen moet je ook plezier zien te vinden. Dat mijn dochter en ik tijd samen door kunnen brengen, is het belangrijkst.”

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden