null Beeld

Als Margje in het woordenboek zou staan, dan zeker onder het kopje ‘zwak’

Na 7 ‘vette jaren’ is het tijd om af te vallen. Onze eigen ‘Bridget Jones’ Margje deelt hier elke maandag haar ervaringen.

Redactie Libelle.nl

Zeker weten doe ik het niet, maar het zou me niet verbazen als ik vermeld zou staan in het woordenboek. Er zijn overigens meerdere begrippen waaronder je mij zou kunnen tegenkomen.

zondigen

zondigen werkw. Uitspraak: [ˈzɔndəxə(n)] Verbuigingen: zondigde (verl.tijd enkelv.) Verbuigingen: heeft gezondigd (volt.deelw.)

Betekenis: het overtreden van een religieuze wet

Voorbeelden: ‘Het is Margje volstrekt onduidelijk waarom het eten van een zak chips gelijk wordt gesteld aan het overtreden van een religieuze wet – toch voelde het wel zo.’

zwak

I het zwak zelfst.naamw. Uitspraak: [zwɑk] een zwak hebben voor ((iemand of iets) aantrekkelijk of ontroerend vinden)

II zwak bijv.naamw. Uitspraak: [zwɑk] met weinig kracht

Voorbeelden: 'Margje heeft een zwak voor chocolade en hele avonden Netflixen' en: 'Na al die maanden volhouden leek Margje er even de kracht niet meer voor te hebben, ze voelde zich zwak.’

herpakken

zich herpakken reflexief werkw. Uitspraak: [hɛr'pɑkə(n)] Verbuigingen: herpakte zich (verl.tijd enkelv.) Verbuigingen: heeft zich herpakt (volt.deelw.)

Betekenis: weer in goede vorm komen, weer beter presteren

Voorbeelden: 'Margje gedroeg zich lijntechnisch de afgelopen weken niet zo goed, maar ze heeft zich herpakt en durft waarschijnlijk volgende week weer op de weegschaal.'

Volgende week schrijf ik hier hopelijk een heel positief rijtje woorden. En doe ik weer een weegschaalbekentenis. Ik kies tenslotte mijn eigen woorden en schrijf toch echt zelf mijn eigen verhaal. Ik kies dus ook zelf voor een gezondere levensstijl en gezonder eten. Als ik dat maar vaak genoeg tegen mezelf zeg, vind ik vast ook de energie om te zorgen voor een happy end. Ik wil er namelijk graag een met de meest bekende woorden waarmee een verhaal kan eindigen: “En ze leefde nog lang en gelukkig.”

null Beeld

Meer weten? Margje zit ook op Facebook en heeft een eigen site.

Beeld: iStock en uit Margjes privécollectie

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden