Altijd een succes tijdens Kerst: beef wellington
Oooh…We kennen het maar al te goed. Geen tijd gehad om iets te plannen of voor te bereiden, maar de kerstdagen staan toch echt voor de deur en er moet nog een heel menu worden bereid. Geen nood! Hier een compleet menu waarmee je fantastisch voor de dag komt. Zónder al te veel moeite een prachtig Kerstdiner mét oooh’s en aaah’s!
Benodigdheden
(Voor circa 8 personen)
- 1 ossenhaas van 1 kg
- 1 klontje boter (± 25 g)
- 2 el olijfolie
- 2 tenen knoflook, uit de pers
- 1 grote of 2 kleine sjalotten
- de blaadjes van ± 4 takjes tijm
- 250 g bospaddenstoelen, fijngehakt
- 1 scheut (± 100 ml) witte wijn
- 10 plakjes roomboterbladerdeeg (1 pakje), ontdooid
- beetje bloem om te bestrooien
- ± 10 plakjes parmaham
-1 ei, losgeklopt
Hoe?
Minstens 1 uur van tevoren
Wrijf de ossenhaas in met zout en peper. Smelt de helft van de boter met de olijfolie in een pan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Schroei het vlees rondom dicht, haal het uit de pan en laat afkoelen. Smelt intussen de rest van de boter in dezelfde pan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook, sjalot en de tijm toe. Bak tot de sjalot zacht is, ongeveer 5 minuten. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze 10 minuten mee, blus af met de wijn. Laat alles op hoog vuur inkoken tot al het vocht is verdampt en het mengsel dik is. Laat het op een bord helemaal afkoelen.
Verwijder de papiertjes die tussen het bladerdeeg zitten en stapel de velletjes op elkaar. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een rechthoekige lap die groot genoeg is om de ossenhaas mee in te pakken. Leg de parmaham dakpansgewijs in een rechthoek in het midden. Spreid het koude paddenstoelenmengsel erover uit in een grote rechthoek in het midden, maar houd de randen van het deeg vrij. Leg het vlees erop en bestrijk de randen met wat ei. Vouw het deeg om het vlees, druk de naden dicht en vouw ze om zodat het deeg mooi strak om de vulling zit. Zorg dat er geen lucht in zit en knijp de randen goed dicht. Gebruik eventuele afgesneden stukjes deeg als versiering. Bestrijk het pakket rondom met ei. Leg het nu zeker een uur, maar liever langer (kan tot 1 dag van tevoren) in de koelkast.
Het vlees garen
Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de Beef Wellington op een met bakpapier beklede bakplaat, met de naad naar onderen. Bak hem tot het deeg goudbruin en krokant is en het vlees naar smaak is gegaard. Na ongeveer 20 tot 25 minuten is de ossenhaas medium-rare, na 30 minuten medium (het vlees moet in het midden nog roze zijn). Laat het vlees altijd 10 minuten rusten en snijd het dan pas in dikke plakken om te serveren.
Bereidingstijd
Voorbereiden circa 50 min. + afkoelen. Wachttijd min. 1 uur. Bereiden circa 30 min. Circa 539 kcal p.p. (bij 8 personen).
Bekijk ook de Omelet Sibérienne of een ander lekker recept.