null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Alwéér een spin? Dit is waarom je nu meer spinnen spot

Ben je bang voor spinnen? Dan hebben we helaas slecht nieuws voor je, want de kans is groot dat je meer van de kriebelige beestjes in en rondom huis zult aantreffen de komende periode. Vanaf september worden er namelijk veel meer van de diertjes gespot en dat is niet zomaar.

Anne-Flore MullerGetty Images/iStockphoto

September wordt ook wel de 'spinnenmaand' genoemd. Brrr.

Overal spinnen

Heb je net het hele huis schoongemaakt, zie je ineens alweer een spin in de hoek van de kamer zitten. Valt het jou ook op dat je plots veel meer spinnen ziet dan de voorgaande maanden? Dat komt omdat er in september heel veel spinnen volwassen worden, verklaart entomoloog Peter van Helsdingen van het EIS Kenniscentrum Insecten aan Nu.nl.

Volwassen worden

"Eigenlijk is september niet echt een spinnenmaand", vertelt entomoloog Peter "Het komt vooral doordat een aantal grote opvallende spinnen volwassen zijn geworden rond september." De spinnen die rond deze tijd voornamelijk gesignaleerd worden in Nederland zijn kruisspinnen.

Op zoek naar de liefde

In deze 'spinnenmaand' kun je ook meer van de achtpotige beestjes zien omdat ze dan op jacht gaan naar een partner, verklaart Peter. "De vrouwtjes zitten gewoon in een web of onder een steen. Mannetjes gaan op stap en in die activiteit willen ze vaak bij iemand naar binnen lopen." De kans is groot dat je daarom ineens veel meer spinnen ziet en het dus vooral líjkt alsof er meer aanwezig zijn dan in andere maanden. Maar wees gerust, bang voor de beestjes hoef je niet te zijn. "Spinnen zijn nuttige dieren en absoluut niet gevaarlijk in Nederland."

Met deze slimme truc houd je de beestjes voortaan buiten de deur:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Margriet. Nu.nl. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden