Vrouwen Beeld Getty Images
VrouwenBeeld Getty Images

Annelies (44): “Bij elk hoestje vraag ik me af of ik me moet laten testen”

Iedereen heeft een verhaal. Groots en meeslepend of juist klein en ontroerend. Deze week vertelt Annelies over hoe haar dagelijks leven is veranderd door het coronavirus.

Vrouwen

Annelies (44): “‘Ik hoop dat het een schone zomer wordt’, zei mijn man tijdens het ontbijt. Hij bedoelde een zomer waarin geen ongewone dingen gebeuren, waarin we plannen maken zonder angst dat ze niet kunnen doorgaan. Een zomer met een agenda zonder doorgestreepte afspraken, met verjaardagen waarop onze vrienden en familie langskomen en waarin we niet wakker liggen omdat we bang zijn om zonder werk te komen te zitten.

Positief getest

Ik was eigenlijk niet echt verbaasd over wat hij zei, want ik weet natuurlijk best dat hij het afgelopen jaar vaak heeft zitten tobben, net als ik. Het was allemaal niet makkelijk, zeker niet toen een collega van hem aan Covid overleed en wij daarna allebei positief werden getest en thuis moesten blijven. Ik vond het eigenlijk wel mooi dat hij het ‘een schone zomer’ noemde waarop hij hoopte, en waarvan hij net zomin als ik zeker is. Want ook al is het straks allemaal min of meer voorbij, de angst dat het virus terugkomt en dat we opnieuw door die lawine van maatregelen moeten waden, is er nog steeds.

Gevaar

Als in de supermarkt iemand te dichtbij komt, doe ik snel een paar stappen opzij. Ik heb een soort wantrouwen opgebouwd jegens andere mensen. Oppassen, want ze kunnen een gevaar zijn, ze kunnen mij ziek maken! Ik was altijd heel makkelijk met een praatje maken met vreemden, maar nu doe ik dat niet meer. Ik let ook nog steeds erg op mezelf: heb ik een hoestje of een schorre keel – is dat onschuldig of het begin van Covid?

‘Heel gewoon’

Afgelopen week voelde ik me een beetje snotterig en meteen vroeg ik me af of ik me niet moest laten testen. Het positieve is dat mijn man en ik straks grenzeloos gaan genieten van alles wat weer kan. Ongepland ergens een hapje eten, een theater waarin we weer naast elkaar in de zaal zitten terwijl de lach rondgolft. Een verjaardag met de hele familie op bezoek. Ooit was dat heel gewoon, maar het zal nog wel even duren voordat ik het zelf ook weer ‘heel gewoon’ kan vinden.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden