Annelies (56):“Mijn zonen kunnen elkaar niet uitstaan. Wat heb ik verkeerd gedaan?” Beeld Getty Images
Annelies (56):“Mijn zonen kunnen elkaar niet uitstaan. Wat heb ik verkeerd gedaan?”Beeld Getty Images

PREMIUM

Annelies (56):“Mijn zoons kunnen elkaar niet uitstaan. Wat heb ik verkeerd gedaan?”

Iedereen heeft een verhaal. Groots en meeslepend of juist klein en ontroerend. Deze week vertelt Annelies (56) over haar twee zoons die elkaar niet kunnen uitstaan.

Tineke BeishuizenGetty Images

Annelies (56): “Onze twee zoons kunnen vanaf hun jeugd al niet met elkaar opschieten en ik loop te tobben over wat ik anders had moeten doen. Misschien heb ik het te lang op z’n beloop gelaten en hadden we al in hun vroege jeugd een psycholoog moeten inschakelen. We zullen het nooit weten, maar zeker is dat het nooit meer goed zal komen tussen die twee, daarvoor zijn er inmiddels te veel verwijten, beledigingen en ruzies geweest.

Ik hou van allebei evenveel, maar als ik probeer ze met elkaar te verzoenen heb ik op slag ruzie met allebei. Dus ben ik eraan gewend dat op Eerste Kerstdag de ene zoon met z’n gezin komt eten en Tweede Kerstdag de andere zoon. En dat de verjaardagen van mijn man en mij op twee verschillende dagen gevierd worden. Een echte oorzaak voor de situatie is er eigenlijk niet, al denk ik dat jaloezie van de oudste zoon de voornaamste reden is. Vanaf dag één heeft hij het niet kunnen verdragen dat er ineens een broertje bij kwam dat veel aandacht vroeg en kreeg. Ik heb voor de geboorte van de jongste alles gelezen wat er te lezen viel over hoe je jaloezie bij de oudste moet voorkomen en ik heb alles volgens het boekje toegepast.

Waarschijnlijk heb ik het dan toch fout aangepakt, want de afkeer voor z’n babybroertje was meteen al zo groot dat ik ze niet samen in een kamer durfde te laten. Zo heeft de oudste bijvoorbeeld een keer de reiswieg met z’n broertje erin omgekeerd toen ik even de kamer uit was. De broers zijn niet bij elkaars huwelijksfeest geweest, feliciteren elkaar niet op hun verjaardag en negeren hun neefjes en nichtjes.

Eigenlijk is het te kinderachtig voor woorden, maar evengoed moeten wij er altijd op letten dat het ene kind niet meer aandacht krijgt dan het andere, want dat wordt scherp in de gaten gehouden door ze. Een normaal gezellig familie­leven zullen we nooit hebben en daar word ik erg treurig van.”

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden