null Beeld

Anniek Pheifer over het moederschap: “Er is weer rust in de tent”

Zaterdag is de laatste telefilm van dit jaar te zien op NPO 3: 'Aanmodderfakker'. De film, die werd bekroond met drie Gouden Kalveren, gaat over het dertigersdilemma ofwel de 'quarterlife crisis'. Heeft actrice Anniek Pheifer – 37 jaar en moeder van twee zoontjes – daar zelf ook last van?

Helene van Santen

Hoe zit het met jouw dertigersdilemma?

"Daar heb ik gelukkig niet zo'n last van. Toen ik op mijn 30e net moeder was geworden – ik heb twee zoons van 4 en 7 jaar – had ik wel moeite met het combineren van de verantwoordelijkheid voor de kinderen en nog steeds willen uitgaan met vrienden. Laat thuiskomen kan nu eenmaal niet als je kleine kinderen hebt, dus ik werd eigenlijk gedwongen in die keuze. Ik had geen moeite met het loslaten van mijn oude leven, ik vond het vooral heel spannend om de verantwoordelijkheid voor mijn kinderen te dragen. Maar het moederschap is heerlijk."

In Aanmodderfakker speel je de behoorlijk gestreste moeder Simone, die permanent chagrijnig is. Herkenbaar?

"Nee, gelukkig niet. Simone is een uitvergroting van hoe het leven met kinderen in het begin is. Ik herken wel sommige kanten, vooral de tijdsdruk: de kinderen op tijd naar school brengen en proberen op tijd op een feestje te verschijnen als je kindje net in zijn broek heeft geplast. Maar inmiddels zijn mijn kinderen wat ouder, en dus ook zelfstandiger. Ze slapen door en kunnen zichzelf aankleden. Daardoor heb ik weer tijd om leuke dingen te doen met vrienden. Er is weer rust in de tent."

Hoe was het om iemand te spelen die bijna de hele film door een slecht humeur heeft?

"Heel grappig! Martijn Hillenius, die mijn man speelt, is namelijk mijn ex-vriend, met wie ik nog steeds goed contact heb. We vonden het heel leuk dat hij een sukkel speelde en ik permanent chagrijnig was. We hebben enorm gelachen."

Aanmodderfakker won drie Gouden Kalveren. Een verrassing?

"Dat had ik totaal niet verwacht. Ik heb van tevoren nooit verwachtingen over de producties waarin ik speel, ik doe gewoon mijn best om mijn rol zo goed mogelijk te spelen. Ik vind het succes wel terecht. Drie Gouden Kalveren is fantastisch, ik ben er heel trots op."

De telefilm 'Aanmodderfakker' is op zaterdag 21 februari om 20.00 uur te zien op NPO 3.

Beeld: Peter Smulders

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden