Appel-pecannoten-broodjes

Benodigdheden voor 9 stuks

redactie

• 2 tl gedroogde gist

• 5 el kristal­suiker

• 1¾-2 dl hand­warme melk

• 300 g bloem

• 70 g gesmolten boter

• 1 eidooier

• 300 g appel (of peer),in stukjes

• 100 g pecannoten

• 60 g donkere basterdsuiker

• 1 ei, losgeklopt

• rietsuiker

Bereidingswijze

  1. Meng de gist met 2 el kristal­suiker en de melk en laat dit op een warme plek circa 5 min. staan tot er bubbels op het oppervlak verschijnen.
  2. Meng bloem, 40 g gesmolten boter, eidooier en 3 el kristalsuiker, voeg het gistmengsel toe en meng alles tot een zacht, samenhangend deeg.
  3. Kneed het deeg op een bebloemd werkvlak 5 min. stevig door tot het elastisch is. Voeg wat extra bloem toe als het deeg te plakkerig is.
  4. Laat het deeg op een warme plek, afgedekt, circa 1 uur rijzen.
  5. Hak appels, noten, 30 g boter en basterdsuiker in een keukenmachine tot een nog iets grof mengsel. Rol het deeg uit tot een lap van circa 35×25 cm en strijk het appelmengsel erover. Rol het gevulde deeg niet te strak op.
  6. Snijd de rol in 9 plakken en leg deze als een bloem (1 in het midden en 8 er omheen) in een ingevette taartvorm van circa 22 cm doorsnede.
  7. Dek de vorm af met een doek en laat het deeg nogmaals 1 uur rijzen.
  8. Bestrijk het deeg met ei en bestrooi met rietsuiker.
  9. Bak de broodjes circa 45 min. in een voorverwarmde oven op 160°C.

Bereidingstijd: circa 40 min. Rijzen: circa 2 uur. Oventijd: circa 45 min. Circa 330 kcal p.st.

Productie: Marina van Dijk. Fotografie: Peter Kooijman.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden