Appel-pecannoten-broodjes
Benodigdheden voor 9 stuks
• 2 tl gedroogde gist
• 5 el kristalsuiker
• 1¾-2 dl handwarme melk
• 300 g bloem
• 70 g gesmolten boter
• 1 eidooier
• 300 g appel (of peer),in stukjes
• 100 g pecannoten
• 60 g donkere basterdsuiker
• 1 ei, losgeklopt
• rietsuiker
Bereidingswijze
- Meng de gist met 2 el kristalsuiker en de melk en laat dit op een warme plek circa 5 min. staan tot er bubbels op het oppervlak verschijnen.
- Meng bloem, 40 g gesmolten boter, eidooier en 3 el kristalsuiker, voeg het gistmengsel toe en meng alles tot een zacht, samenhangend deeg.
- Kneed het deeg op een bebloemd werkvlak 5 min. stevig door tot het elastisch is. Voeg wat extra bloem toe als het deeg te plakkerig is.
- Laat het deeg op een warme plek, afgedekt, circa 1 uur rijzen.
- Hak appels, noten, 30 g boter en basterdsuiker in een keukenmachine tot een nog iets grof mengsel. Rol het deeg uit tot een lap van circa 35×25 cm en strijk het appelmengsel erover. Rol het gevulde deeg niet te strak op.
- Snijd de rol in 9 plakken en leg deze als een bloem (1 in het midden en 8 er omheen) in een ingevette taartvorm van circa 22 cm doorsnede.
- Dek de vorm af met een doek en laat het deeg nogmaals 1 uur rijzen.
- Bestrijk het deeg met ei en bestrooi met rietsuiker.
- Bak de broodjes circa 45 min. in een voorverwarmde oven op 160°C.
Bereidingstijd: circa 40 min. Rijzen: circa 2 uur. Oventijd: circa 45 min. Circa 330 kcal p.st.
Productie: Marina van Dijk. Fotografie: Peter Kooijman.