Astrid (48) weet dat haar man er een vriendin op nahoudt, maar knijpt een oogje toe omdat hij zo tenminste te genieten is thuis Beeld Shutterstock
Astrid (48) weet dat haar man er een vriendin op nahoudt, maar knijpt een oogje toe omdat hij zo tenminste te genieten is thuisBeeld Shutterstock

PREMIUMDit is mijn leven

Astrid (48) weet dat haar man een vriendin heeft: “Als hij bij haar is geweest is hij extra lief”

Astrid (48) heeft sterk het vermoeden dat haar man een vriendin heeft bij wie hij regelmatig langsgaat, ook al ontkent hij het zelf. Toch knijpt ze een oogje toe: “Op een bepaalde manier voel ik zelfs dat het onze relatie verdiept, omdat we minder strijd hebben.”

Hanneke MijnsterShutterstock

“Het viel me op tijdens onze vakantie in Frankrijk. Elke dag moest en zou hij even in zijn eentje wandelen en na een dag of tien wilde hij per se naar huis, terwijl we twee weken zouden blijven. Nu moet je weten dat mijn man nogal van het sfeerbepalende soort is. Als hij vrolijk is, wordt iedereen blij en als hij gefrustreerd is, zal iedereen het weten ook. Dus ja, na elf dagen reden we met onze dochter weer terug naar Rotterdam. Onderweg knapte zijn humeur al op en eenmaal thuis kon hij niet wachten om ergens aan de andere kant van het land een surfplank op te halen. En dat terwijl hij er al twee heeft.

Drie-eenheid

“Ik weet dat hij altijd vrouwelijke aandacht nodig heeft. In de ruim twintig jaar dat we nu samen zijn, heb ik vaker gedacht dat niet iedere stapavond, of weekend met vrienden even zuiver verliep. Maar ik weet ook dat hij toch nooit weggaat. We zijn zo’n steady drie-eenheid met onze dochter (en de hond), dat geeft hij nooit op voor een wild avontuur of betere seks.

Theedoeken in de wasmand

“Sinds die vakantie heb ik sterk het vermoeden dat hij een vriendin heeft, ook al ontkent hij als een kleine schooljongen wanneer ik ernaar vraag. Hij gaat bijvoorbeeld elke woensdagavond golfen met een vriend waar hij helemaal niet zo dik mee is en wilde vorig jaar zelfs een paar dagen alleen naar Schotland. ‘Rondrijden en reflecteren’ zei hij. Toen maakte ik me wel even zorgen, want ik voelde aan alles dat hij met haar ging.

“Ik weet niet wie ze is, en ik kan ook in zijn telefoon geen sporen vinden. Ja, zo ver ging ik. Maar inmiddels zijn we twee jaar verder en berust ik in de situatie. De aandacht en de sex die hij zo graag wil kan ik hem echt niet altijd geven. Ik heb een drukke baan, de zorg voor mijn moeder en ben vaak doodmoe van die verrekte overgang. Ik ben blij als ik om kwart over 10 mijn hoofd op mijn kussen kan leggen, terwijl voor zijn gevoel de avond dan pas net begint. De tijd van aandacht trekken met wulpse pakjes en zin maken voor de noodzaak heb ik wel gehad. Als we sex hebben, is het nog steeds goed, dus ik kom niks te kort. En sinds hij haar heeft, vind ik veel minder krokante theedoeken in de was, dat scheelt ook.

Minder strijd

“Of het geen pijn doet? Natuurlijk wel. Dat hij liegt doet me pijn. Maar ja, omdat ik hem zo goed ken, weet ik ook dat hij niet eerlijk is, juist omdat hij van me houdt. Hij kan het niet over zijn hart verkrijgen om me te kwetsen. En als hij echt meer van haar zou houden dan van mij, was hij allang weggegaan.

“Op een bepaalde manier voel ik zelfs dat het onze relatie verdiept, omdat we minder strijd hebben. Hij moppert niet meer dat we het te weinig doen, en wanneer hij met haar is geweest, is hij thuis extra lief en warm. Misschien omdat de druk van de ketel is, misschien omdat hij zich schuldig voelt. Ik weet het niet, maar ik doe er mijn voordeel mee. Lastige zaken die ik geregeld wil hebben, vraag ik op woensdag aan hem, vlak voordat hij gaat golfen. Gegarandeerd dat hij het dan de volgende dag voor me doet.

Geheim

“Niet dat ik hier met vriendinnen over praat overigens. Met mijn beste vriendin heb ik wel eens gedeeld dat ik me zorgen maakte, na die vakantie, en zij is heel stellig: liegen is loslaten. Maar ik wil mijn man helemaal niet kwijt. Ik heb geen behoefte aan de meningen van mijn vriendinnen, en wil mezelf ook niet wegzetten als zielige vrouw. Dus nu is zijn geheim als het ware ook mijn geheim. En dat werkt prima.”

Wij vroegen verschillende mannen en vrouwen of vreemdgaan van hun partner het einde van hun relatie zou betekenen:

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden