null Beeld

Astrid 
Joosten en Thérèse Boer over hun vriendschap

Presentatrice Astrid 
Joosten (58) en De Librije-
eigenaresse Thérèse Boer (45) lopen de deur niet plat bij 
elkaar, maar staan wél altijd 
voor de ander klaar.

Elselien van Dieren

Thérèse over Astrid

Klik

“Zo’n vijftien jaar geleden kwamen Astrid en haar man Willem bij ons in De Librije eten. Het klikte meteen, ook tussen Jonnie en Willem. Vanaf dat moment gingen we af en toe met zijn vieren uit eten. Het gespreksonderwerp was stee-vast eten of drinken. Willem was net als Astrid gek van wijnen en mocht ook graag met Jonnie meekijken in de keuken.”

Bijzondere status

“Ik vind vriendschappen heel belangrijk. In Zwolle heb ik een meidengroep waarmee ik elk jaar carnaval vier. We doen vaak gekke dingen samen, zoals met een Solex door Zwolle rijden. Ik zou Astrid niet meevragen voor zoiets, omdat ik weet dat zij dat niet leuk vindt. In die zin heeft ze een aparte status.”

Culinair weekend

“Een paar jaar geleden zat De Librije financieel gezien in zwaar weer. Astrid en Willem namen Jonnie en mij mee op een heerlijk culinair weekend in België. We hebben geweldig gegeten bij sterrencollega’s, mooie wijnen gedronken, veel gepraat, gelachen en ook gehuild. Ik denk er nog vaak aan terug, zeker omdat Willem niet meer bij ons is.”

Wissewasje

“Astrid en ik zijn geen vriendinnen die ’s middags met een kop thee bij elkaar op de bank zitten. Daarvoor zijn we allebei te druk. We hangen niet voor elk wissewasje met elkaar aan de lijn, maar we zijn er voor elkaar als het nodig is. Als een van mijn kinderen een mijlpaal meemaakt, appt of belt ze steevast om te informeren hoe het is gegaan. Astrid toont veel interesse in ons wel en wee.”

Authentiek

“Astrid is wie ze is. Dat vind ik leuk aan haar. Ze is hartstikke bekend, maar dat is geen onderwerp van gesprek. Het interesseert haar niet, net zoals het Jonnie en mij niet interesseert dat iedereen opkijkt als wij een restaurant binnenkomen. Dat waardeer ik in haar.”

Astrid over Thérèse

Echte foodies

“Thérèse en ik zien elkaar meestal zakelijk, omdat we een bedrijf in wijn hebben. Daaruit is heel organisch een diepe vriendschap ontstaan. Als echte foodies eten, drinken en genieten we veel samen, ook met haar man Jonnie erbij. Het voelt tussen ons als vriendschap door dik en dun.”

Telepathie

“Als we een wijnproeverij hebben, komt het weleens voor dat we er niet allebei op hetzelfde tijdstip kunnen zijn. De geopende flessen blijven voor de ander staan, maar van tevoren weten we al van elkaar dat we precies dezelfde wijnen het lekkerst zullen vinden. Er is een grote vanzelfsprekendheid tussen ons op alle vlakken.”

Sterke vrouw

“Ik heb een uiteenlopende vriendenkring. Van de grootste armoedzaaiers die altijd geld van me moeten lenen en het nooit terugbetalen tot de rijkste zakenmensen die tachtig uur per week werken. Het zit er allemaal in. De gemene deler is dat niemand doorsnee huisje-boompje-beestje is. Ik bewonder in Thérèse dat ze zo’n sterke, autonome vrouw is.”

Reageerbuisjes

“Toen mijn man Willem op zijn sterfbed lag, kon hij nauwelijks meer eten. Jonnie liet een grote doos kleine reageerbuisjes met sapjes in allerlei variaties bezorgen, zodat Willem nog één keer alle smaken van De Librije kon proeven. Helemaal waanzinnig. In het jaar na het overlijden van Willem appte of mailde Thérèse me vaak spontaan: ‘Hé lieverd, hoe gaat het vandaag met je?’ Lief en attent.”

Bewondering

“Veel mensen vinden dat Thérèse een aparte kledingstijl heeft, omdat het zo flamboyant is. Ze gaat dwars door alle modetrends heen en doet wat ze zelf wil. Dat vind ik leuk, al zie ik er zelf heel anders uit. De overeenkomst is dat ik ook van kleding houd en er altijd verzorgd uitzie.”

Trots

“Als ik De Librije binnenkom, al is het maar voor een vergadering met een broodje, dan overvalt me steevast een gevoel van trots. Trots op wat Jonnie en Thérèse hebben bereikt en dat ik daar een beetje bij hoor.”

Meer BN'ers over vriendschap

In Libelle 37 (vanaf vrijdag 26 augustus in de winkel) interviewden we ook Viktor Brand, Jörgen Raymann, zangeres Maan en Sjors van der Panne met hun beste vriend(in).

PS. Astrid presenteert vanaf 23 augustus op NPO1 een nieuw seizoen van Kanniewaarzijn, vanaf 9 september is ze weer op NPO2 te zien met 2 voor 12.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Anke (58) en Marjan (64) kwamen 28 jaar geleden naast elkaar wonen in een nieuwe wijk. Ze vinden dat ze elkaar leuk aanvullen, ook al verschillen ze soms van mening. Nu vertellen ze wat ze zo aan elkaar waarderen.

LEES OOK:

De leukste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Interview: Fleur Baxmeier. Beeld: Dafne Ederveen

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden