Auberginegratin
Hoofdgerecht voor circa 4-6 personen
Benodigdheden:
- 1 kleine ui, fijngesneden
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1-2 tl gedroogde oregano
- 6 el olijfolie
- 1 dl droge witte wijn
- 1 pak gezeefde tomaten
- à 4 dl of tomaatblokjes
- zout, peper
- 2 el fijngesneden basilicum
- 500 g rijpe, verse tomaten, ontveld, in stukjes
- ca. 750 g aubergines, in plakken van ½ cm
- 1-2 el bloem
- 250 g mozzarella, in reepjes
- 100 g geraspte Parmezaanse kaas
Bereidingswijze
- Bak ui, knoflook en oregano 3-4 min. op zacht vuur in 1 el olie. Voeg de wijn toe en laat deze verdampen.
- Voeg gezeefde tomaten, zout, peper en basilicum toe en kook het mengsel in tot een dikke saus. Voeg dan de verse tomaten toe.
- Bestuif de plakken aubergine licht met bloem en bak ze in 4-5 min. lichtbruin in 5 el olie. Keer ze halverwege en laat ze op keukenpapier uitlekken.
- Bestrooi de aubergine met zout en peper. Leg een laagje aubergine in 4-6 ovenschaaltjes, schenk de helft van de saus erover en bestrooi met de helft van de mozzarella en de helft van de Parmezaanse kaas.
- Maak op dezelfde manier nog een laag.
- Bak het gerecht 25-30 min. in een voorverwarmde oven op 200°C.
Bereidingstijd: circa 30 min. Oventijd: 25-30 min. Circa 425 kcal p.p.
Productie en receptuur: Marlies Batelaan. Fotografie: Peter Kooijman.