null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Aukje (38): “Door het pessimisme van mijn man krijg ik zelf ook steeds meer oog voor tegenslagen”

Iedereen heeft een verhaal. Groots en meeslepend of juist klein en ontroerend.

Aukje (38): “Ja, we hebben een totaal verregende vakantie gehad. Daar heeft mijn man gelijk in. En ik ben het met hem eens: kamperen is alleen leuk met mooi weer of als je verliefd bent, niet in de regen met twee kleine kinderen. Maar jeetje, onze vakantie was in juli en het is nu oktober, moeten we het er dan nog steeds over hebben? Typisch mijn man, hij kan nooit ergens over ophouden. Zijn standaard uitspraak is ‘dat hebben wij weer!’ Als ik probeer er iets tegenin te brengen, troeft hij me af met voorbeelden. Die zijn er genoeg als je vijftien jaar getrouwd bent.

‘Dat jij voor de bevalling naar het ziekenhuis moest voor een keizersnede, hadden wij weer!’ Eerlijk gezegd beviel die keizersnede mij wel, want het was een heel gedoe om onze eerste dochter geboren te laten worden. Bovendien is ze nu veertien. Veertien! Dat je na al die jaren nog zeurt over een keizersnede! Mijn man is een pessimist en daar heeft hij zelf het meeste last van omdat hij altijd op zoek is naar bewijzen dat iets óns natuurlijk weer overkomt.

Net als dat de fiets van onze jongste dochter was gepikt. Er worden duizenden fietsen per jaar gestolen. Jammer, maar helaas. Daarna komen er verwijten mijn kant op: ‘Jij trekt je ook nergens iets van aan.’ ‘Jij vindt alles maar de gewoonste zaak van de wereld.’ ‘Zelfs toen we de tent niet uit konden door de regen, maakte je nog grapjes...’ Ja hoor, we zijn er weer.

Ondertussen merk ik dat ik door het pessimisme van mijn man zelf ook steeds meer oog krijg voor tegenslagen. Niet omdat ik ermee zit, maar omdat ik dan weet dat er weer zo’n stortvloed van zelfbeklag en verongelijktheid over mij en de kinderen wordt uitgestort. ‘Eigenlijk ben je best een beetje een zeurpiet, papa!’ zei onze dochter laatst tegen hem. Het is dat hij daarnaast heel lief is, maar ze had wel gelijk.”

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden