null Beeld

Autobiografieën over de Tweede Wereldoorlog

Libelle Admin

Autobiografieën, ze zijn interessant, meeslepend en inpsirerend. In dit artikel vindt u enkele tips op het gebied van autobigrafieën.

De jongen in de gestreepte pyama – John Boyne

In dit boek leest u het verhaal van de oorlog door de ogen van een negenjarig Duits jongetje dat aan de rand van een concentratiekamp woont en vriendschap sluit met een joodse jongen. De roman De jongen in de gestreepte

pyjama is in meer dan dertig talen vertaald, won diverse literaire prijzen en werd overal een bestseller. Lees meer over dit boek.

null Beeld

Wiking – Henk Kistemaker

Als achttienjarige zoon uit een Amsterdams NSB-gezin meldde Henk Kistemaker zich in 1941 vrijwillig bij de Duitse Waffen-SS om dienst te nemen als soldaat aan het Oostfront. Hij vocht voor Hitler, tegen Stalin, net als meer dan 20.000 landgenoten.

null Beeld

Ontsnapt uit Auswitz – Rudolph Vrba

De Joodse Slowaak Rudolf wist als een van de weinigen de ontsnappen uit Auschwitz. Vrba overleeft door zijn onverrassende levenswil, zijn slimheid en omdat hij gewoongeluk heeft gehad. Zijn autbiografische verslag is gedetailleerd en zeer indrukwekkend.

null Beeld

Leven met de dood – Olga Lengyel

De Hongaarse arts Olga Lengyel heeft acht maanden gevangen gezeten in het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Bij aankomst werden haar kinderen, vader en moeder vergast. Olga Lengyel schreef haar verslag al in 1947 en behoort daarmee tot de eerste kampverhalen.

null Beeld

Los van de wereld - Hella de Jonge

Autobiografie over hoe de oorlog doorwerkt in de tweede en derde generatie. Hella, vrouw van Freek de Jonge schrijft openhartig over haar jeugdherinneringen, het verdriet en de woede.

null Beeld

Flory – Flory van Beek

Autobiografie van Nederlandse joodse vrouw die de oorlog in Nederland zit ondergedoken. Heel dicht op de huid geschreven waardoor het hard binnenkomt. Lees meer over dit boek.

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden