Babette van Veen: “Elk kind heeft het recht om kind te zijn”
Deze week was het ‘De week van het Vergeten Kind’. Libelle sprak met Babette van Veen, ambassadeur van de gelijknamige stichting. "Als je niet oppast, groeit er onder je neus een nieuwe generatie problemen op."
Elk goed doel heeft een BN’er als gezicht, waarom koos jij voor Het Vergeten Kind?
"Ik vind het compleet belachelijk dat er BN’ers nodig zijn om goede doelen onder de aandacht te brengen. Maar goed, ik raakte betrokken bij Het Vergeten Kind omdat Guusje Nederhorst een goede vriendin van mij was. Haar man richtte ter nagedachtenis aan haar deze stichting op, die vroeger bekend stond onder de naam Guusje Nederhorst Foundation. Een logische keuze dus.
Daarnaast is het verschrikkelijk dat er 33.000, ik herhaal: 33.000, kinderen in Nederland zijn die in opvangcentra wonen. Ze zijn vaak mishandeld, verwaarloosd, gevlucht. Er is geen ruimte om te spelen, tieners hebben geen toegang tot het internet waardoor ze hun huiswerk niet kunnen doen. Ik sprak laatst een vrouw die samen met haar kind uit huis gevlucht was omdat ze daar geslagen werd. Toch overwoog ze weer terug te gaan. De opvang bleek geen verbetering. Dieptriest."
Valt er al iets te vieren?
"Inmiddels staat Het Vergeten Kind op de politieke agenda en heeft staatssecretaris van Rijn een intentieverklaring ondertekend om de middeleeuwse toestand van deze kinderen te verbeteren. Dat geeft ons iets om de politiek op aan te spreken. Daarnaast raken steeds meer mensen ervan doordrongen hoe dramatisch de omstandigheden eigenlijk zijn. En dat in een welvarend land als Nederland. Ook iets om te vieren: de hulpverlening in de crisiscentra. Die mensen hebben het hart op de juiste plaats en doen goed werk voor deze kinderen. Alleen ontbreekt het ze vaak aan middelen."
En concreet?
"De meeste crisisopvangcentra zijn liefdeloos ingericht, verveloos en ongezellig. Om het iets aangenamer te maken leggen we tovertuinen aan. Dat zijn speelruimtes waar kinderen de realiteit kunnen ontvluchten."
Wat kan ik doen als individu om bij te dragen?
"Ga eens langs bij een asielzoekerscentrum, ga kleuren met de kinderen. Praat met de moeders om te kijken wat er nodig is. Of stort geld, dat is natuurlijk ook altijd welkom."
De 'Vergeten Kinderen' doen mee aan het Kinderfilmfestival in Tuschinski. In hun filmpje steken ze de draak met hun eigen situatie. Bekijk het filmpje:
Interview: Jiska Fischer