null Beeld

Baklava

Benodigdheden voor 30-40 stukjes

  • 400-500 g gedopte walnoten, fijngehakt
  • 400-500 g blanke amandelen, fijngehakt
  • ½ tl gemalen kaneel
  • snufje gemalen kruidnagel
  • 300 g fijne tafelsuiker
  • 20 vellen filodeeg van circa 24 x 24 cm
  • ca. 150 g gesmolten boter
  • 1 schijfje citroen
  • 1¼ dl dunne bloemenhoning

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200ºC. Meng noten, amandelen, kaneel, kruidnagel en 125 g suiker.
  2. Bestrijk alle plakken filodeeg met gesmolten boter en leg 10 plakken op de bodem van een ingevette bakvorm van circa 24 x 24 cm.
  3. Verdeel hierover 1?3 van het notenmengsel en dek af met 2 vellen deeg. Strooi hier weer 1?3 van het notenmengsel over en dek weer af met 2 vellen deeg.
  4. Verdeel hierover de rest van het notenmengsel en dek af met de resterende 6 vellen deeg.
  5. Bestrijk de bovenkant royaal met gesmolten boter en sprenkel er wat druppels water over.
  6. Snijd met een puntig mes alleen de bovenste deeglagen ruitvormig in (in 30-40 stukjes) en zet de baklava in het midden van de oven.
  7. Schakel de oven direct terug naar 170°C en bak de baklava 35-45 min. Laat afkoelen.
  8. Verhit 175 g suiker met 1 dl water en het schijfje citroen tot de suiker is opgelost.
  9. Roer de honing erdoor en schenk dit mengsel over de baklava.
  10. Laat de baklava 3-4 uur staan om de siroop te laten intrekken.

Bereidingstijd: circa 35 min. Oventijd: 35-45 min. Circa 265 kcal p.st.

Productie en receptuur: Marlies Batelaan. Fotografie:Renee Frinking


Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden