A beautiful young ethnic woman wearing a head wrap looks off in the distance and smiles contemplatively while drinking a cup of tea. She is standing outdoors and there are mountains and trees in the background. Beeld Getty Images
A beautiful young ethnic woman wearing a head wrap looks off in the distance and smiles contemplatively while drinking a cup of tea. She is standing outdoors and there are mountains and trees in the background.Beeld Getty Images

Barbara (52) liet haar borsten verwijderen: “Ik voel me op en top vrouw”

Barbara Labrie (52) kreeg twee keer borstkanker. In plaats van een borstreconstructie, koos ze ervoor om allebei haar borsten te laten weghalen.

Dit is mijn leven

“Kanker zit in mijn familie. Mijn tante overleed eraan, ik kreeg het in 2014 en mijn nichtje een paar jaar geleden. Dat was gek. Zo vaak een vrouw met borstkanker in de familie, dat was reden voor DNA-onderzoek.

Mijn nichtje was de eerste die liet onderzoeken of erfelijke aanleg voor borstkanker bij ons in de familie zit. Ze bleek een foutje in het CHEK2-gen te hebben. Dat betekent dat ze minder goed beschermd is tegen borstkanker en er een verhoogd risico van 35 tot 55 procent op had.

Circus

Ik kreeg in 2014 borstkanker. Het hele circus van bestraling, chemo en een borstsparende operatie, ik had het allemaal achter de rug. Ik wist precies wat ik ging doen als ik die mutatie ook had: mijn beide borsten laten weghalen. Ik wist ook dat ik geen nieuwe borsten wilde. Mijn medisch dossier is enorm dik. Niet alleen door borstkanker. Een plotselinge verlamming, complicaties tijdens de bevalling van mijn zoon: mijn lichaam heeft door de jaren heen veel klappen gehad. Ik wilde het rust geven. Twee gevoelloze knobbels in plaats van mijn eigen borsten, passen daar niet bij. Mijn rechterborst is in 2014 bestraald, waardoor de huid strak en stug is. Dat maakt een reconstructie best lastig, maar dat was niet de reden dat ik het niet wilde.

Vrouwelijkheid

Ik ben yogadocent en masseur en sta altijd in nauw contact met mijn lichaam. Ik begrijp de keuze van vrouwen die wel een reconstructie laten doen heel goed, maar iets vreemds aan mijn lichaam past niet bij mij. Dan liever plat. Vrouwelijkheid zit in veel meer dan borsten alleen. Ook zonder borsten kun je er waanzinnig uitzien. Mijn moeder had twee erwten op een plankje. De borsten van mijn beste vriendin en een andere vriendin zijn ook heel klein. Zij zijn prachtige vrouwen. Ik had dus eigenlijk heel goede voorbeelden, dat had ongetwijfeld invloed op mijn keuze.

Heftige tijd

Ik had de stap om uit voorzorg mijn borsten te laten weghalen nog niet gezet, toen ik eind vorig jaar opnieuw borstkanker in mijn rechterborst kreeg. Wéér die onzekerheid en dat gedoe. Ook ik bleek drager van de CHEK2-mutatie in onze familie. Eén ding wist ik heel zeker: ik wilde mijn borsten zo snel mogelijk laten weghalen. Ook de gezonde borst. Twee keer borstkanker was echt wel genoeg en met een hoog risico op borstkanker, wilde ik niet wachten op een derde keer.

Zo gemakkelijk als het nu klinkt, was het niet helemaal. Want mán, wat was het een heftige tijd. Mijn ouders waren kort na elkaar overleden, ik lag in scheiding en nu had ik ook nog borstkanker. Het was heel, heel veel. De pijn in alle hevigheid toelaten, was voor mij de enige manier om ermee om te gaan. Ik lag geregeld als een soort van snotlap op de grond, gooide álles eruit, maar daardoor lukte het me om weer op te staan. Het aan te gaan.

Op en top vrouw

Mijn arts vroeg of ik heel zeker wist dat ik het écht wilde, borstloos door het leven gaan. Ja, dat wist ik heel zeker. Ik hoor vaker dat artsen het een lastig besluit vinden. Ik denk dat ze mensen graag compleet willen maken, inclusief nieuwe borsten.

In januari kreeg ik een dubbele borstamputatie. Chemo en bestraling waren dit keer gelukkig niet nodig. Ik was er meteen helemaal oké mee toen ik mezelf in de spiegel zag. En nog steeds. Het is van mij, zonder iets vreemds erin als een implantaat. Zonder dat er buikvet en spieren zijn gebruikt om borsten van te maken. Van tevoren weet je natuurlijk nooit helemaal zeker hoe het zal zijn, maar het bleek een goed besluit.

Ik voel me fijn in mijn lijf. Ik draag ook geen protheses in mijn beha. Ik draag helemaal geen beha meer. Borsten die je ’s avonds op je nachtkastje legt, nee, dat is niets voor mij. Vorige week was ik op een festivalletje. Ik hou van dansen en in een strak hemdje liet ik me gaan. Het was heerlijk. Ik voelde me zo fijn en gelukkig in mijn lijf. Op en top vrouw. Ook in de platte versie.

Daten

Ik ben twintig jaar met dezelfde man geweest en ging alleen verder. Zonder borsten. Wat vinden mannen daarvan? Zouden ze schrikken? Dat vond ik spannend. Om het maar eens rustig uit te proberen, ben ik online gaan daten op Happn.

Nou, dat was heel goed voor mijn zelfvertrouwen! Het was namelijk geen issue. In de gesprekken die ik op Happn had, vertelde ik het vrijwel meteen. Het leverde mooie gesprekken op, kwetsbaar ook. Het helpt denk ik dat ik er open over ben. Dat geeft iemand anders de gelegenheid om zich gevoelig op te stellen.

Als ik intiem ben met een man, mis ik mijn borsten wel. Het gevoel is heel anders, op sommige plekken is mijn huid doof. Maar dat had ik na een borstreconstructie ook gehad. Het wordt nooit meer hetzelfde, maar daar kan ik inmiddels goed mee omgaan.”

1 op de 7 vrouwen krijgt te maken met borstkanker. Hoe eerder de symptomen van borstkanker worden herkend, hoe beter de behandelresultaten. Wil je weten waar je op moet letten? Ga voor informatie naar Pink Ribbon.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden