null Beeld

Beademing geeft Sjonny lucht

Mariska en Sjonny wachten in spanning het oordeel van de longarts af, mag Sjonny wel of niet de lange reis naar de Dominicaanse Republiek afleggen? Ondertussen gaat ook het leven in Nederland gewoon door.

online redactie Libelle Daily

Verrassingsdagje

Sjon en ik worden door hele lieve vrienden opgehaald. We hebben werkelijk geen idee wat we die dag gaan doen, alleen dat we in noordelijke richting op weg gaan. Via een leuke toeristische route komen we aan bij een droomplek aan het water. Hier is de lunch voor die middag gepland, de rest van het programma houden ze nog even geheim voor ons. Jammer dat het weer niet meewerkt, buiten lunchen is te koud, maar we vinden binnen een heerlijk plekje waar we prachtig naar buiten kunnen kijken.

Lunchtijd!

Met elkaar hebben we plezier, we blikken terug, we huilen vooruit en we zijn blij dat we in elkaars gezelschap zijn. De lunch aan het water is werkelijk verrukkelijk, tijdens de lunch kijk ik een paar maal op mijn telefoon. De longarts, die aangegeven had dat Sjon’s koolzuurgehalte in het bloed te hoog was, zou contact opnemen.

Hij raadde het ons ten strengste af en inmiddels ben ik ervan doordrongen, dat tegen het advies van een arts ingaan heel onverstandig is. Bovendien realiseer ik me dat het gevaarlijk is voor Sjonny, zo hoog in de ijle lucht.

Langs het Wad

Met zijn vieren stappen we weer in de auto, op weg naar het grote vraagteken voor Sjon en mij. Onze vriend rijdt een prachtige route, steeds noordelijker, dat heb ik wel in de gaten. Maar of we nu iets gaan doen in Groningen of in Friesland, dat blijft een verrassing. Tot we stoppen in Lauwersoog. Hier vertelt onze vriendin dat ze een boottocht geboekt heeft. We gaan langs het Wad en langs de zandplaten om zeehonden te spotten. Geweldig, wat een leuk idee, ook Sjonny vindt het heerlijk om eruit te zijn kan ik aan hem zien. Bij vertrek uit de haven zitten we binnen, het is aardig fris buiten. Tijdens de vaart klaart het op, de zon breekt door en als we bij de zeehonden zijn, is het aangenaam weer. Het is prachtig om te zien; op de zandplaat liggen een heleboel zeehonden. Ik mag een verrekijker lenen en zie dat er ook jongen bij liggen. Wat een plaatjes!

Op de terugreis zijn we allemaal stil. We hebben met elkaar genoten van de heerlijke dag, maar het was ook dubbel. Wie weet of we samen ooit nog zo’n dag krijgen?

Ziekenhuisopname

De volgende ochtend bel ik al vroeg naar het ziekenhuis. Ik word heel snel doorverbonden met de bewuste longarts. Hij had me wel gebeld die dag ervoor, maar kon mij niet bereiken. Hij benadrukt nog een keer dat vliegen voor Sjonny geen optie is. Hij biedt echter een alternatief aan: Sjonny kan de volgende dag worden opgenomen in het ziekenhuis voor ongeveer een week, om ingesteld te worden op beademingsapparatuur. Deze apparatuur kan dan mee tijdens de vlucht, zodat Sjon hulp krijgt van het apparaat, als ademen te zwaar wordt. Tranen schieten me in de ogen. Wat fijn dat deze arts begrijpt hoe belangrijk deze reis voor ons gezin is. Sjonny wordt de volgende dag opgenomen en leert zelf met het apparaat omgaan. Later krijg ook ik instructies. Het is vreemd en stil in huis die paar dagen dat Sjon er niet is. De kinderen en ik kunnen nog niet echt wennen aan het idee dat dit ons toekomstbeeld is. We praten hier wel over met zijn vieren. Wat zijn we blij als het verlossende telefoontje van Sjonny zelf uit het ziekenhuis komt. Het koolzuurgehalte in zijn bloed is gedaald, zo is in de nacht gebleken. Hij mag naar huis en nog veel fijner: hij mag mee vliegen. We gaan met ons gezin op avontuur, genieten van elkaar en van de mooie momenten!

null Beeld

Mariska van Gennep is 49 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 20 jaar, Veerle, 18 jaar en Hendrik, 14 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog.

Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden