null Beeld

Bewezen: honden zetten speciaal puppy-ogen op wanneer je naar ze kijkt

Wanneer je hond je met grote droevige ogen aankijkt omdat hij een koekje wil, dan kun je natuurlijk niet anders dan overstag gaan. Want hoe kun je nu nee zeggen tegen die lieve puppy-ogen? Laat je echter niet van de wijs brengen: je hond weet namelijk precies wat hij doet.

Erandi Godinez

Wetenschappers hebben ontdekt dat honden meer expressie tonen in hun gezicht wanneer mensen toekijken. Zo trekken ze hun wenkbrauwen op zodat hun ogen groter lijken, met als resultaat die lieve puppy-ogen.

Manier van communiceren

‘’Gezichtsuitdrukkingen worden normaal gesproken gedreven door emotie. We hadden nooit verwacht dat dieren dit kunnen veranderen afhankelijk van de omstandigheden,’’ zo vertelt hoofdonderzoeker professor Bridget Waller. Volgens haar gebruiken honden hun gezichtsuitdrukkingen als een manier van communiceren, in plaats van dat het een door emotie gedreven reflex is.

Snoepje

In een experiment met 24 honden lieten Waller en haar team mensen zich naar de honden toedraaien, hen de rug toekeren, hen een snoepje geven of net niet. Tijdens deze handelingen werd de kop van elke hond gefilmd om deze achteraf frame per frame te bestuderen.

Tong uitsteken

Uit de beelden bleek dat honden vooral eerder hun tong toonden en hun wenkbrauwen optrokken wanneer mensen naar hen keken. Wanneer mensen met hun rug naar de honden stonden, gebeurde dit niet. Ook de aanwezigheid van snoepjes bleek geen effect te hebben op de gezichtsuitdrukking van de honden.

Niet opzettelijk

Toch hoef je voortaan niet anders naar je hond te kijken. Je hond probeert je namelijk niet opzettelijk te manipuleren. “We wilden zien of honden de meeste gelaatsuitdrukkingen zouden laten zien wanneer ze een gezicht en voedsel zagen, omdat dat ons zou vertellen dat ze opzettelijk proberen mensen te manipuleren om eten te krijgen. Maar dat zagen we niet.”

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bekijk ook deze video:

Bron: The Guardian. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden