null Beeld

Birgit Schuurman: “Ik ben wel licht ontvlambaar”

Ooit strikte Jan Heemskerk haar voor Playboy en nu - jaren later - zit hij weer met haar aan tafel. Birgit Schuurman (38) is druk met het theaterstuk 'Pumps en Penalties'. En ze speelt in de nieuwe bioscoopfilm 'Rokjesdag.' "Birgit! Vertel!"

online redactie Libelle Daily

In tegenstelling tot Daniëlle, de vrijgezelle flierefluiter die je speelt in 'Rokjesdag', ben jij allang keurig getrouwd. Hoe kijk jij tegen dat scharrel-daten aan?

"Nou... Een paar kennissen en vrienden van me zitten op Tinder en ik zie wel echte relaties ontstaan. Ik vind het een interessant fenomeen. Het had me best leuk geleken dat ook eens te proberen. Maar wat ik eigenlijk mis, is het jagen. Het spel. Dat vind ik het allerleukst als ik op zoek ben naar een nieuw vriendje. Waar zou ik hem tegenkomen? Tijdens een avondje uit? Op het werk? De spanning: vindt hij me leuk of niet? Dat die spanning weken, maanden kan blijven hangen, en je dan nog steeds niet zeker weet of hij je wil, of je hém wilt! Met Tinder is het 2 keer swipen: ik vind jou leuk, jij vindt mij leuk, en je weet al op het eerste moment dat je hem ziet: hij wil met me naar bed. Wat op zich best leuk kan zijn, maar erg romantisch is het allemaal niet."

Jij bent toch meer het relatietype?

"Ik had het er gisteren nog met iemand over: ik heb nog nooit in mijn leven op mezelf gewoond. Dat vind ik wel jammer."

Hoe komt dat?

"Ik heb tot mijn 21e thuis gewoond. Ik studeerde niet in een andere stad, had nog geen reden om uit huis te gaan. Toen leerde ik mijn eerste echte vriend, Kaja Wolffers, kennen, met wie ik later trouwde. Hij woonde in Amsterdam, we vonden elkaar superleuk, dus ben ik bij hem ingetrokken. Toen we jaren later uit elkaar gingen, was ik al met mijn huidige man Arne en dacht ik: ik kan wel alleen gaan wonen, maar eigenlijk wil ik gewoon elke seconde bij jou zijn."

Heb je nooit spijt gehad?

"Ik zou wel willen weten hoe het is om alleen te zijn. Ik bedoel, mijn man is weleens een paar weken naar het buitenland, maar dan ben ik ook niet alleen, want dan heb ik mijn zoontje Chico. Ik zal het nooit weten, Jan."

Ben je eigenlijk een supertrouw type?

"Nou, ik ben wel licht ontvlambaar..."

LEES OOK: NOORTJE HERLAAR OVER HAAR NIEUWE LIEFDE BARRY ATSMA

Vertel!

"Soms ben ik met een productie bezig en speel ik dat ik verliefd ben. Vanuit mijn rol ga ik dan op een bepaalde manier naar mijn tegenspeler kijken. En dan zie ik ineens dat diegene een heel leuk kuiltje in zijn wang heeft. En wat je aandacht geeft, groeit natuurlijk. Soms zijn de grenzen zo vaag, dan lijkt het net echt."

Spannend!

"Ach ja, het geeft wel die sprankeling aan je personage. Je kunt er beter van genieten dan denken: o jee, wat gebeurt er?! Maar echt op de avances van een ander ingaan, levert te veel gezeur op. Maar iedereen moet dat lekker voor zichzelf bepalen."

En ik maar denken dat jij de serieuze, de verantwoordelijke van de Schuurman-kinderen was.

Lacht: "Dat is wel een beetje bijgetrokken. We zijn een beetje naar elkaar toe gegroeid. Maar dat was ik wel altijd. Niet de serieuze, maar wel de verantwoordelijke. Het is nu in balans, ik ben wat losser geworden. Gelukkig."

Waarom was dat eerst anders?

"Lastig te analyseren. Los van het feit dat ik misschien wat anders in elkaar zit, heb ik misschien ook gedacht: in ons gezin zorgt de ander voor ongerustheid, dus laat ik maar binnen de lijntjes kleuren. Ik heb een rol aangenomen. En ben daarin heel streng voor mezelf geweest. Later dacht ik: waarom heb ik deze rol aangenomen? Dit ben ik helemaal niet. Gelukkig heb ik het losgelaten."

Interview: Jan Heemskerk. Beeld: Rossi&Blake. Video: Denise Kim Mulder

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden