Blinde Corine (55) is probleem in Apeldoorn zat: “Dit is heel gevaarlijk voor mij” Beeld Getty Images/iStockphoto
Blinde Corine (55) is probleem in Apeldoorn zat: “Dit is heel gevaarlijk voor mij”Beeld Getty Images/iStockphoto

Blinde Corine (55) is probleem in Apeldoorn zat: “Dit is heel gevaarlijk voor mij”

Corine de Leeuw (55) staat zeer vrolijk in het leven. Maar één ding frustreert de volledig blinde Apeldoornse enorm. Elke zomer weer hangen er bramenstruiken en brandnetels over het pad waarop ze haar geleidehond uitlaat. En smeekbedes om er iets aan te doen, zijn volgens haar aan dovemansoren gericht.

Noodkreet

In de wintermaanden is er geen vuiltje aan de lucht. Dan kan Corine labrador Vikas zonder obstakels uitlaten op het pad tegenover haar huis aan De Brug. ,,In het najaar wordt er hier altijd heel ijverig gesnoeid. Maar zodra de struiken in het voorjaar weer beginnen te groeien, gebeurt dat niet meer.’’

En dan hangen al weer heel snel de bramenstruiken en brandnetels over het pad langs het spoor. “Het is iedere keer hetzelfde liedje”, verzekert ze. “Ik moet de gemeente al twintig jaar continu lastigvallen: ‘Jongens ga nou eens snoeien!’ Want voor mij is dit heel gevaarlijk. Het betekent dat ik een deel van het pad niet kan gebruiken.”

Schandalig

Ze zegt dat haar verzoeken om er structureel wat aan te doen niets uithalen. Daar baalt ze gigantisch van. “Ik vind het schandalig dat een gemeente die de mond vol heeft met woorden als participatie, gezinsstad en dergelijke mij gewoon keer op keer teleurstelt.”

Toch hangen er niet zo heel veel struiken over het pad als we er een kijkje gaan nemen. “Helaas zijn gisteren de takken waar ik steeds tegenaan liep, afgebroken.”

Volgens haar niet omdat ze onlangs weer op het stadhuis aan de bel heeft getrokken. Ze vermoedt dat werklui, die met een ander project bezig zijn en er last van hadden, de boel provisorisch gekortwiekt hebben. En dat Corine het woord ‘helaas’ gebruikt, betekent niet dat ze het jammer vindt dat het pad nu weer iets beter begaanbaar is. Integendeel. Ze had de verslaggever alleen graag laten zien tegen welk probleem ze letterlijk aanloopt.

Vervelend

Bovendien is het een kortetermijnoplossing, stelt ze. “Binnen de kortste keren hangen de struiken hier weer over het pad. Mijn grootste frustratie is dat de gemeente hier in deze tijd niet uit zichzelf gaat snoeien.”

De gemeente belooft beterschap: “Vervelend voor mevrouw dat ze hierdoor lastiger haar hond kan uitlaten”, reageert woordvoerder Roel van Vemde. “Haar melding is doorgekomen en de locatie staat ook op de lijst om te snoeien; dus niet pas in het najaar. Het is erg groeizaam weer geweest de afgelopen weken. De teams die het groen bijhouden, werken hard aan het snoeien door de hele gemeente, maar het kan soms iets langer duren.”

“Dit is een algemeen bekend probleem”

Corine de Leeuw is niet de enige blinde of slechtziende die met dit probleem kampt. “Het is algemeen bekend dat onze doelgroep in de praktijk tegen dingen aanloopt”, zegt Maarten Buiteman, manager bij Visio Het Loo Erf. De manager van het Apeldoornse revalidatie- en adviescentrum geeft aan dat er ook actie op wordt ondernomen. “Samen met de Oogvereniging houden we jaarlijks in oktober de Dag van de Witte Stok.”

Daarop vragen ze onder meer aandacht voor de toegankelijkheid openbare ruimtes. “Wethouders krijgen dan een minimalisatiebril en een stok, zodat ze de obstakels zelf kunnen ervaren. We zien dat vanuit de landelijke aandacht voor inclusieve samenleving, steeds meer gemeenten ons benaderen voor advies. Aangenomen wordt dat daarop volgend aanpassingen gedaan worden.”

Mooi: vader leert zijn blinde autistische zoon schakelen

Bron: De Stentor.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden