Bloemkoolstamppot met zalm
Benodigdheden:
• 600 g aardappelen, geschild
• 600 g bloemkoolroosjes
• 65 g boter
• ½-1½ dl hete volle melk
• zout, peper
• nootmuskaat
• 4 zalmfilets à ca. 125 g
• sap van ½ limoen
Bereidingswijze:
- Kook de aardappelen in circa 25 min. gaar.
- Kook de bloemkool de laatste 6-8 min. mee.
- Giet aardappelen en bloemkool af en pureer ze samen. Roer er 40 g boter en de melk door en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Bestrooi de zalm met zout en peper en bak de vis 2-4 min. op zacht vuur in 25 g boter. Keer de vis halverwege. Druppel er wat limoensap over en serveer met kruidenolie*.
* Kruidenolie: doe 4 el fijngesneden kruiden (bladpeterselie, kervel, bieslook en dragon) in een keukenmachine. Verwarm 1 dl olijfolie met 3 el arachideolie en schenk de olie op de kruiden. Draai alles tot een gladde saus. Wrijf de olie door een zeef. De kruidenolie kan 2 weken in de koelkast worden bewaard.
Bereidingstijd:
circa 35 min. Circa 650 kcal p.p. (met 1 el kruidenolie).
Productie: Marlies Batelaan. Fotografie: Peter Kooijman.