null Beeld

BLOG: als ‘het’ niet meer lukt…

Vandaag op het spreekuur van Dokter Rutger: een 54-jarige man met een klein dingetje...

online redactie Libelle Daily

Enthousiast geef ik uitleg over een knie door middel van plaatjes op mijn computerscherm. Na enkele minuten ben ik de enige die nog interesse heeft. Mijn publiek lijkt verveeld en kijkt de kamer rond. "Dus dat is de oorzaak van uw klachten!"

De 54-jarige man schrikt. Zijn rode pochet met witte lijnen valt bijna uit het borstzakje van zijn grijze colbert. Zonder te kijken duwt hij het weer terug. "Ja, ja, ik snap het. Goede uitleg."

Ik geloof hem niet, maar ben niet van plan om hem te overhoren. In plaats daarvan wacht ik zijn reactie af als ik hem mijn behandelplan vertel. Hij lijkt niet echt geïnteresseerd. "Mooi, dan hoop ik dat ik u goed geholpen heb."

"Nou, eigenlijk is er nog iets. Een klein dingetje."

"Vertel."

"Het kleine dingetje is, dat hij niet meer in het gelid wil staan."

"Wie bedoelt u en waar moet hij staan?"

"Ik kan geen erectie meer krijgen." Niet alleen zijn pochet kleurt nu rood. "En dat noemt u een klein dingetje?" glimlach ik. "Hahaha, ik breng het misschien wel wat ongewoon."

"Nee, dat valt wel mee. Ik ben blij dat u vertelt wat u echt dwars zit", knipoog ik. "Ja, betrapt." Hij vertelt mij dat hij na een scheiding weer een leuke vrouw heeft ontmoet. Bíjna alles gaat perfect. Behalve dat ene kleine dingetje. "Als een treurwilg hangt hij erbij."

Na het tweede lichamelijke onderzoek van vandaag, maar nu een verdieping hoger, zit hij weer tegenover mij. De plaatjes op internet laat ik nu maar achterwege. Woorden zijn voldoende. "Er is lichamelijk niets aan de hand."

"Wat dan wel?"

"U heeft faalangst."

"Op mijn leeftijd nog?" Ik geef hem het advies een blauwe pil te proberen. Tevreden geeft hij mij een hand. "Waarom bent u nu pas met deze vraag gekomen?"

"Mijn vriendin las het artikel over de libidopil voor vrouwen net iets te hard voor deze week."

null Beeld
null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek 'Wat denkt u, dokter?' ligt nu in de winkel, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rapp, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen; om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.

Tekst: Rutger Verhoeff. Beeld: iStock, Bente Hilkens (portret Rutger)

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden