null Beeld

BLOG: als je met elkaar trouwt hoor je sex met elkaar te hebben

Deze week praat liefdesexpert Marleen met een groepje vrouwen over sex. Alle onderwerpen en thema's komen voorbij, niets wordt uit de weg gegaan...

Laudine Schuurman

Ik was met een groepje vrouwen aan het kletsen over sex en het gesprek schoot van hot naar her. Ook het thema de-een-wil-vaker-dan-de-ander-en-wat-doe-je-daar-dan-aan kwam langs. "Ach", zei Janneke (40), "bij ons is dat helemaal geen thema. Ik heb nu eenmaal een onverzadigbare man. We doen het nog steeds vaak en daar ben ik – na 16 jaar huwelijk – erg blij om." Jannekes uitspraak zoemde door mijn hoofd.

‘Je voegen naar de wensen van de ander’ (man of vrouw) blijft ingewikkeld. Je bent samen, je wilt het allebei graag gezellig hebben in bed, maar je vindt elkaar niet. De een wil met een zweepje, en de ander rent weg. De een wil het liefst 100 uur zoenen, de ander zegt: ‘Ik heb nog meer te doen.’ Eigenlijk zegt Janneke: ‘Ik kan toch niet altijd nee zeggen? Mijn man wil nu eenmaal vaak, dus ik probeer het een beetje te faciliteren.’ Dit verschijnsel komt in veel relaties voor. Jongens masturberen gemiddeld een keer per dag vanaf hun twaalfde, dertiende. De jongen wordt man en krijgt een relatie met een vrouw. Eén keer per dag masturberen, wordt 3 keer per week sex. Er zijn vrouwen die het prima vinden. Anderen zeggen: ‘Lazer op!’

Tussen Janneke en haar ‘onverzadigbare’ man functioneert het. Ze zijn in een patroon terechtgekomen. Maar in wezen gaat het helemaal niet over onverzadigbaar zijn: dat is slechts een verhaal. In onze cultuur ‘hoort’ het zo: als je met elkaar trouwt hoor je sex met elkaar te hebben. Stokt het patroon, dan zegt de ander boos: ‘Als jij niet wilt, dan haal ik het elders, het is jouw schuld!’ Het doet bijna pijn hè, als je dit leest. Niemand wil de ander kwetsen. Het is onwetendheid. Ik zeg niet: het is goed of fout. Ik zeg eerder: denk er eens over na.

null Beeld
null Beeld

Meer lezen over lust en liefde en hoe je het leuk houdt met je man of vrouw, óók in bed? Marleen Janssen schreef er een boek over: 'Alleen voor vrouwen, de onstuitbare opmars van het vallei-orgasme' (Boekerij, € 10,-). Hier download je gratis de eerste twee hoofdstukken.

Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden