null Beeld

Blog Caroline over haar borstkanker: ‘Een ladyshave, daar kan ik écht niet zonder. Dacht ik’

Om mezelf op te vrolijken nu de bestralingen achter de rug zijn, heb ik me opgegeven voor Look Good Feel Better, een workshop over uiterlijke verzorging bij kanker. Omdat barre tijden tijden vragen om goede make-up. Mooi initiatief.

Redactie Libelle.nl

In een kleurloze vergaderruimte in het ziekenhuis begroeten we elkaar als deelneemsters wat schuchter, terwijl de ‘leidsters’ opgewekt hun best doen om eventueel ongemak weg te nemen.

Na het praatje gaan we aan de slag met de make-up uit de rijk gevulde (maar donkergrijze, wie verzint die kleur?) toilettas die we cadeau krijgen. Het was me nog niet opgevallen, pas als drie dames hun pruik afzetten, zie ik dat er voor ons op tafel speciale standaards staan. Slik. Het is voor het eerst dat ik kale vrouwenhoofden van dichtbij zie. Over een paar weken ben ik ook zo. Afgeleid door deze gedachte smeer ik de foundation op mijn voorhoofd in mijn haar. Waarna mijn overbuurvrouw met een grijns opmerkt: ‘Daar heb ik dus geen last meer van...’ Kankerhumor. Ik lach er (te) hard om.

Terwijl we bezig zijn, komen de vragen en opmerkingen los. Weer valt me op dat er in het borstkankercircuit een levendige ‘handel’ is in adviezen en accessoires. Bijvoorbeeld over wat je allemaal wel of niet op jezelf mag smeren. Websites vol tips en producten zijn er te vinden. Kalmerend, verzachtend, vettend, intensief hydraterend, 100% natuurlijk, zonder plantaardig oestrogeen, een mens zou van minder in de war raken… En dan heb ik het nog niet eens over de onmisbare postoperatieve beha’s en chemomutsjes die ik tegen ben gekomen. Laatst zag ik zelfs een ‘radiotherapie-tuniek’. Een wat? Laat maar, gaat om een volkomen overbodig kledingstuk.

Zelf heb ik me tot nu toe laten verleiden tot de aanschaf van een hartvormig ‘bestralingskussentje’ dat ik onder mijn gehavende oksel kan doen zodat er geen wrijving tussen arm en borst ontstaat. Lekker op de bank of in bed. Absoluut geen spijt van.

Ook met mijn Toupim, een hoofdband met haar die ik straks als ik kaal ben onder een mutsje of sjaaltje kan dragen, ben ik nu al blij.

Vorige week moest en zou ik ineens een ladyshave kopen, nadat ik ergens had gelezen dat nat scheren tijdens de behandeling niet goed is. Dat bleek bij nader inzien ook een buitengewoon urgente aanschaf als je over een maand helemaal geen haar meer hebt…

LEES OOK:

Caroline Griep (51) is freelance journalist en personal organizer. Om de week woont ze samen met Pleun (18), die eindexamen doet. Na het zwemmen zag ze een kuiltje in haar borst, een paar weken later bleek ze borstkanker te hebben.

Beeld: Dingena Mol (portret Caroline)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden