null Beeld

Blog Caroline: wat heb je echt nodig?

Een vriend van me is een beetje als Rupsje Nooitgenoeg. Zo is hij trots op het feit dat hij 94 overhemden heeft (ik verzin dit niet!), de meeste draagt hij nooit, maar toch, het zijn er wel lekker veel… Blijkbaar geeft hem dat een goed gevoel.

online redactie Libelle Daily

Laatst ging hij nieuwe lakens kopen. Hoezo, vroeg ik, heb je er nog niet genoeg? En ja hoor, hij wist het uit zijn hoofd: 24 dekbedhoezen, 37 onderlakens, en 49 kussenslopen (of zoiets). Ik kreeg de slappe lach, want hij woont alleen. Hij vroeg geërgerd hoeveel ik er dan had. Nou, één set op mijn bed, één set in de was, en één set in de kast, en voor mijn dochter hetzelfde aantal, wat moet een mens met meer? Daar had hij geen antwoord op. En handdoeken dan, wilde hij weten. 6 grote en 6 kleine, plus 4 strandlakens. Theedoeken? Stuk of 10.

Te veel kleren en ander textiel hebben komt veel voor. Mijn opruimklanten hebben vrij vaak kasten vol met bedden- en ander goed. Stapels handdoeken en lakens die hun beste tijd allang gehad hebben. Of, en dat is een lastiger categorie, tig handgeborduurde tafelkleden van oma die nooit gebruikt worden… Een kist met van die kriebelige wollen dekens van ver voor het dekbedtijdperk. Als ik dan (voorzichtig) vraag waarom ze die bewaren, is het antwoord vrij vaak dat het ze aan vroeger doet denken, aan mooie kerstdiners en logeerpartijen. Er zit ‘emotionele lijm’ aan en het kan best lastig zijn om die eraf te peuteren, dat is begrijpelijk.

Toch worden je herinneringen niet mooier als je al dit soort dingen bewaart, terwijl je ze nooit gebruikt. Herinneringen bewaar je namelijk in je hart. Daar hebben ze hun eigen plekje. En in mijn ogen is het grootste voordeel daarvan dat ze geen ruimte in huis innemen…

Meer tips van Caroline? Je vindt ze op Griepruimtop.nl en op Carolines Facebookpagina.

null Beeld

Portret: Suzanne Liem. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden