null Beeld

BLOG Caroline: weer naar school

Personal organizer Caroline Griep legt uit hoe je aan het begin van een fris, nieuw schooljaar ook je huis en je pubers fris en opgeruimd krijgt.

Vera Klandermans

Hoe lang de zomervakantie soms ook lijkt te duren, het nieuwe schooljaar breekt toch altijd weer (te snel?) aan. En het is natuurlijk lekker om daar goed voorbereid aan te beginnen. Met versgekafte boeken. Mooie schriften. Frisse lunchtrommeltjes. Nieuwe kleren. En opgeruimde kinder- en puberkamers…

  • Dit is hét moment om eens door hun kledingkasten te gaan. Alles eruithalen en kijken of het nog past of dat het kan verhuizen naar de kast van een jonger gezinslid. Past het niemand meer en is het nog goed? Maak er iemand anders blij mee of breng het naar de kledingba(n)k.
  • Tijdens het (vorige) schooljaar namen je kinderen vast van alles mee naar huis: tekeningen, knutselwerkjes, schriften, etc. Als je niet oplet, slibben hun kamers (en misschien zelfs je hele huis) ermee dicht. Tijd om daar nu de bezem doorheen te halen! Hier lees je hoe je dat kunt aanpakken.
  • Ga door het speelgoed heen: wat kapot is en niet meer gemaakt kan worden, kan weg. Denk ook aan uitgedroogde viltstiften etc. Als ze voor bepaalde dingen te groot geworden zijn, zijn ze er, op de drempel van een hogere groep op school, misschien wel klaar voor om er afstand van te nemen…
  • Puberkamers kunnen natuurlijk best een lastig verhaal zijn, of in ieder geval de bewoners ervan ;-) Bronnen van ergernis, ruzie en ranzigheid zijn het vaak, waar je je vooral niet mee moet bemoeien! Mijn advies: doe dat door het jaar heen zo min mogelijk, maar sta erop dat het aan het begin van dit schooljaar gebeurt. Bied hulp aan als je merkt dat je puber niet weet waar hij/zij moet beginnen. Geef instructies per categorie, zodat ze door de bomen het bos blijven zien.

Mijn eigen puberella heeft rond deze tijd zelf altijd goede voornemens, die ik dan van harte ondersteun. Met raad en daad. Meestal hebben we dan een heel gezellige middag. Lesje opruimen, hebben ze de rest van hun leven iets aan!

null Beeld

Meer tips van Caroline? Je vindt ze op Griepruimtop.nl en op Carolines Facebookpagina.

Beeld: iStock, Suzanne Liem (portret Caroline).

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden