null Beeld

BLOG: “De krant op zijn schoot was van 3 dagen geleden”

Vandaag gaat dokter Rutger met de politie op stap...

Laudine Schuurman

‘Dokter Verhoeff. Met dubbel f.’

Ik geef de politieagent een hand. De mijne verdwijnt in zijn grote klauw.

‘Volgt u me maar.’

Ik volg de politieagent de hal in die eindigt in de keuken. In de wasbak liggen beschimmelde stukken brood en op het aanrecht staat een goed gevulde asbak. De politieagent opent een deur en waarschuwt ons.

‘Bedek uw neus.’

Als we de woonkamer binnenlopen vult een rottingsgeur mijn neusgaten. Snel bedek ik net als de politieagent en mijn chauffeur, Edwin, mijn mond en neus. De politieagent wijst.

‘Daar zit-ie. Ik heb hem zo aangetroffen.’

Bij het raam staat een bruine lederen fauteuil. Ineengedoken zit er een man in. Zijn kunstgebit hangt half uit zijn mond en op zijn schoot ligt een krant. In de thuiszorgmap tegenover hem op de tafel staat hoe hij heet, zijn leeftijd en met welke ziektes hij bekend was. De heer Bakker van zevenentachtig jaar.

De politieagent geeft mij toestemming.

‘Ga je gang.’

Ik kniel tegenover de heer Bakker en open mijn dokterstas. Ik beluister zijn hart en longen. Doodse stilte. Ik bekijk zijn pupillen en beweeg zijn armen. Geen beweging. Als laatste bestudeer ik zijn huid. Paarse vlekken en geen tekenen van geweld. Ik kijk Edwin aan.

‘Natuurlijk?’ vraagt hij.

‘Ja natuurlijk.’

De politieagent kijkt mij vragend aan.

‘Een natuurlijke dood,’ beantwoord ik zijn vragende blik. ‘Waarschijnlijk hartstilstand.’

‘Enig idee hoe lang hij al dood is, dokter?’

Ik kijk hem een paar seconden lang aan. Vervolgens Edwin en de heer Bakker. De laatste twee zwijgen waarop ik de pols van mijn patiënt pak.

‘Nou, ik denk precies drie dagen geleden.’

De politieagent knikt.

‘Wat goed dat u dat met uw onderzoek kunt achterhalen.’

In de ambulance op de terugweg kijkt Edwin mij een paar keer indringend aan.

‘Precies drie dagen?’

‘De krant op zijn schoot was van drie dagen geleden,’ biecht ik hem op. ‘Inspecteur de Cock. Met cee-oo-cee-kaa.’

null Beeld
null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek 'Wat denkt u, dokter?' ligt nu in de winkel, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rapp, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. Om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.

Tekst: Rutger Verhoeff. Beeld: iStock, Bente Hilkens (portret Rutger)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden