null Beeld

Blog Dokter Rutger: ”Dag dokter Boef”

Vandaag vertelt dokter Rutger over zijn eerste bezoek aan mevrouw Gerritsen.

Mandy Eendragt

''Dag, dokter Boef.''

''Dag mevrouw Gerritsen.''

Sommige tachtigers kunnen mij echt niet verstaan. Meestal horen ze mijn naam pas als mijn mond enkele centimeters van hun oor verwijderd is. Mevrouw Gerritsen hoort mij al te goed. Ik kreeg deze naam een jaar geleden van haar. Toen werd ik door de thuiszorg gealarmeerd dat mevrouw Gerritsen in de gang gevallen was en niet meer op kon staan. Ik excuseerde me bij de patiënt waarmee ik bezig was, pakte mijn dokterstas en vroeg aan de assistente waar ik heen moest. Ik kende mevrouw Gerritsen nog niet. Ze kwam niet vaak naar de praktijk.

Met mijn achterhoofd het vermoeden dat ze wel eens een heupfractuur kon hebben en met veel pijn op de grond lag, haastte ik me naar haar voordeur. Pas toen ik voor de tweede keer aanbelde, herinnerde ik me dat ze alleen woonde. Mijn geroep door de brievenbus had meer effect. ''Au, dokter. Het doet zo'n pijn. Komt u snel,'' antwoordde ze.

In een fractie van een seconde besloot ik niet de politie erbij te halen en zelf te zoeken naar een ingang. En die vond ik gelukkig snel. Het raam van de woonkamer stond half open. Ik zag al vrij snel dat ik er niet met dokterstas en lichaam tegelijkertijd doorheen kon. Dus belandde mijn dokterstas als eerste in de woonkamer. Vervolgens wurmde ik mezelf langs het kozijn en het raam. Eerst mijn armen, daarna met ingehouden adem mijn bovenlichaam en uiteindelijk mijn benen. Toen ik eenmaal binnen tussen de gebroken porseleinen beeldjes op de grond lag, wist ik dat ik niet in een juiste volgorde naar binnen was gegaan. Mevrouw Gerritsen hield van porselein en stalde het uit op haar vensterbank.

In tegenstelling tot wat ik had gedacht was ze niet blij me te zien. ''Dokter, heeft u het touwtje niet uit de brievenbus zien hangen?''

null Beeld
null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek 'Wat denkt u, dokter?' ligt nu in de winkel, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rapp, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. Om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.

Tekst: Rutger Verhoeff. Beeld: Bente Hilkens (portret Rutger)

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden