null Beeld

Blog dokter Rutger: “De volgende keer kom ik weer gewoon met een verkoudheidje”

Chanan Foppen

Beste dokter Verhoeff,

Ik schrijf u deze brief omdat ik aan u wil laten weten hoe het nu met me gaat. Heel lang heb ik gedacht dat ik op de verkeerde planeet geboren was. Ik voelde mij de zwarte zwaan. Een gevoel van leegte. Eenzaamheid. En ik wist niet waar dat vandaan kwam. Ik had altijd moeite om relaties op te bouwen en als ik er één had dan was ik als de dood dat diegene me weer zou verlaten. Mensen in mijn omgeving moesten altijd erg aan mij wennen. Wennen aan mijn impulsieve gedrag. En wennen aan de heftigheid van mijn verdriet en woede. En eerlijk gezegd: ik eigenlijk ook. Het was bij mij altijd alles of niets en dat kostte me veel energie. Het ene moment was ik intens gelukkig en het andere was de diepste put niet diep genoeg. In die laatste toestand heeft u me leren kennen.

LEES OOK: Blog dokter Rutger: Hannie is zichzelf niet meer

Met grote schaamte verscheen ik op uw spreekuur. Vol aandacht luisterde u naar mij zonder te oordelen. En u hechtte de wonden die ik zelf aangebracht had. Voor mijn geestelijke wonden verwees u me door. Vervolgens wist ik niet wat ik moest denken van mijn diagnose. Ik schaamde me eerst voor mezelf en nu voor mijn diagnose. Ik was letterlijk en figuurlijk een grensgeval. Ik kreeg de stempel labiel mens. Mijn boosheid overheerste en dat uitte ik ook weer op uw spreekuur.

Weer luisterde u aandachtig en vertelde mij dat u blij was met deze diagnose. Het betekende niet dat ik als lastig werd gezien, maar dat het mij de ruimte geeft om over mijn emoties te leren en ermee leren om te gaan, zodat ik fijner door het leven kan gaan. Gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde, zei u. Door de training die ik heb gevolgd, voel ik me een stuk zekerder over mezelf. Ik wil u daarvoor bedanken. De volgende keer kom ik weer gewoon met een verkoudheidje.

Groet,

Marja Keizer, een evenwichtige borderliner

null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek ‘Wat denkt u, dokter?’ is online verkrijgbaar, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rap, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. Om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden