null Beeld XiXinXing
Beeld XiXinXing

Blog dokter Rutger: “Een leuke man is niet verkeerd”

Vandaag op het spreekuur van dokter Rutger Verhoeff: mevrouw Kustermans weet het na al die jaren zelf ook heel goed. Maar misschien kan de dokter haar met één ding wel helpen.

Online redactie LibelleXiXinXing

Ik ben huisarts. Ik help mijn patiënten. Maar soms lijkt dat er niet op. Soms is het andersom.

‘Ja, ja, rustig, ik kom eraan!’

Langzaam zie ik een wazig beeld door het raam van haar voordeur veranderen in mevrouw Kustermans. Over twee jaar mag ze honderd kaarsjes uitblazen.

‘Sorry dat het zo lang duurde, dokter. Mijn stoeltjeslift moet weer eens doorgesmeerd worden en mijn eigen gewrichten ook.’

Ik bied haar mijn arm aan.

‘Oh, nee hoor. Ik heb mijn eigen extra arm,’ antwoordt mevrouw Kustermans terwijl ze haar stok omhoog houdt.

‘Uw dochter had gebeld, want u heeft rode plekken op uw rechterbeen.’

‘Ja, dat klopt. Maar ik weet al wat de diagnose is. Ik heb wel vaker rode plekken op de benen. Dat komt omdat ik vocht in mijn benen heb en dat drukt op de huid.’

Ik kijk haar verbaasd aan.

‘U bent niet de enige dokter hier. Na zoveel jaar ben ik zelf dokter geworden. Ik denk dat u voor niets bent gekomen, maar u mag wel even kijken.’

Mevrouw Kustermans gaat zitten op een stoel en tovert haar rechteronderbeen onder haar rok vandaan.

‘Ik help u wel even,’ zegt ze als ze mij met haar steunkous ziet worstelen. Met een speciale lepel brengt ze haar steunkous tot onder haar hak.

‘U heeft gelijk. De rode plekken komen door het vocht in uw benen.’

LEES OOK: Blog dokter Rutger: Hannie is zichzelf niet meer

‘Zei ik toch al,’ glimlacht ze.

Voordat ik haar steunkous kan pakken, is mevrouw Kustermans me voor. Met twee soepele bewegingen heeft ze de kous weer aan.

Als ik in de deuropening sta om afscheid te nemen, probeer ik de rits van mijn jas dicht te doen. Na drie pogingen worden mijn handen weggeslagen. Twee rimpelige handen met kromme vingers krijgen het binnen drie seconden wel voor elkaar.

‘Is er dan niets wat ik voor u kan doen?’

‘Nou. Een leuke man is niet verkeerd.’

Lachend schudden we elkaar de hand.

null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek ‘Wat denkt u, dokter?’ is online verkrijgbaar, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rap, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. Om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden