null Beeld

Blog dokter Rutger: Hannie is zichzelf niet meer

Vandaag op het spreekuur van dokter Rutger Verhoeff: Hannie. Ze is zichzelf niet meer en haar verzorgers stellen voor dat Rutger antidepressiva voorschrijft. Daar wacht hij toch even mee.

Susan Dalstra

Hannie is zichzelf niet meer. Hannie is stil. Hannie blijft alleen nog op haar kamer.

Haar lange grijze haren lijken nog iets grijzer. De diepe lijnen die haar mondhoeken begrenzen lijken nog iets dieper. Ze tuurt door haar bril met grote lichtbruine glazen en donkerbruin montuur door het raam naar buiten. Bewegingsloos. Haar eten staat op een dienblad op een tafel voor haar. Onberoerd. Ze is volgens de verzorgsters al een paar kilo afgevallen.

Hannie ken ik nu bijna een jaar. Ze is vorig jaar overgekomen vanuit een klein dorpje hier in de buurt. De boerderij waar ze zeventig van haar achtentachtig jaar in woonde, werd haar te groot.

Sindsdien heb ik haar een paar keer gezien. Ter kennismaking en vanwege een paar kleine ongemakken. Hannie was voor haar leeftijd kerngezond. En voor haar leeftijd erg bij de tijd. Trots liet ze aan me zien dat haar kleinkinderen Instagram op haar mobiel hadden geïnstalleerd.

‘Instagrannie,’ noemde ze het.

Humor en omgaan met jonge mensen hield haar gezond en jong. Maar de afgelopen twee weken is ze veranderd. De verzorgsters hebben aan mij gevraagd antidepressiva voor te schrijven. Maar ik wacht daar nog even mee. Toen ik haar vorige week sprak, zag ik geen somberheid. Ik zag verdriet in haar ogen.

‘Laat me nou maar, jongen,’ was het antwoord op al mijn vragen.

Deze week ben ik weer van plan bij haar langs te gaan. Voordat ik bij haar op bezoek ga, bel ik haar dochter. Het verbaast me dat zij zich geen zorgen maakt. Ze geeft me het advies om op de kalender te kijken welke datum eraan komt en naar één ding te vragen.

‘Laat me nou maar, jongen,’ zegt Hannie ook als ik vandaag bij haar binnen stap.

Ze blijft naar buiten kijken als ik tegenover haar ga zitten. Maar ze pakt een zakdoek en brengt die naar haar mond als ik haar mijn vraag stel.

‘Hannie. Zou je mij kunnen vertellen wat er met je ouders is gebeurd?’

null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek ‘Wat denkt u, dokter?’ is online verkrijgbaar, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rap, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. Om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden