null Beeld

Blog dokter Rutger: ‘Soms maakt hij er kreunende geluiden bij’

Vandaag op het spreekuur van dokter Rutger Verhoeff: de 3-jarige Sander komt met zijn vader en moeder langs. De diagnose bleek iets anders te zijn dan de ouders hadden verwacht. Sanders moeder krijgt er rode wangen van. 

Redactie Libelle.nl

Rustig zit Sander, drie jaar, op een stoeltje aan tafel puzzelstukjes in vakjes te doen. Ik zie nog niets afwijkends aan hem. Ook niet toen hij aan de hand van zijn vader en moeder binnen kwam lopen. Voorzichtig gaf hij mij een hand waarna hij blij naar de speelhoek rende. Zijn ouders keken allesbehalve blij. Ze zijn een half jaar geleden hiernaartoe verhuisd en ik heb ze allebei al een keer op mijn spreekuur gezien. Sander nog niet.

"We denken dat Sander epilepsie heeft," opent vader het gesprek.

"Oh. Vertel. Waarom denken jullie dat?"

"De laatste tijd maakt hij een paar keer op een dag rare bewegingen met zijn benen en dan staart hij de hele tijd. Soms wel een paar minuten achter elkaar," vertelt moeder. Ze kijkt naar Sander die op zijn beurt geen oog heeft voor ons, maar met veel geweld een puzzelstukje in een verkeerd vakje probeert te duwen.

"Soms maakt hij er kreunende geluiden bij en als het stopt heeft hij rode wangen."

"Hoe bewegen zijn benen? En zijn armen?" vraag ik hen.

"Zijn benen zijn opgetrokken en gaan op en neer. Zijn armen houdt hij stil."

Met een speelgoedauto lok ik Sander naar de onderzoeksbank. Door de auto heen en weer te bewegen test ik globaal of ik neurologische afwijkingen vind. Met een glimlach volgt hij mijn bewegingen. Juichend rent hij weer naar zijn ouders als hij eindelijk de auto te pakken heeft.

"Heeft u een mobiele telefoon met camera?", vraag ik zijn ouders.

"Ja", antwoorden zij beiden.

Sneller dan ik had verwacht, zit zijn moeder de volgende dag weer voor me. Ik bekijk het filmpje wat ze van Sander heeft gemaakt. Met een kleine glimlach geef ik de mobiel weer terug.

"Sander heeft geen epilepsie. Het ziet eruit als peutermasturbatie."

Nu is het de moeder van Sander die rode wangen krijgt.

Na mijn uitleg over de onschuld van het gedrag, dat afleiding meestal helpt en dat het vanzelf overgaat, verlaat zijn moeder toch nog enigszins ongerust mijn spreekkamer.

De volgende keer dat ik Sander zie, heeft hij iets wat zijn ouders minder gênant vinden: een simpele ooginfectie.

null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek ‘Wat denkt u, dokter?’ is online verkrijgbaar, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rap, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. Om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden