null Beeld

Blog Dokter Rutger: “Was dat helemaal van jezelf?”

Vandaag op het spreekuur van dokter Rutger Verhoeff: een consult met een heel verrassend einde. “Dokter, ik wil u bedanken.”

Chanan Foppen

Ik heb niet zo vaak dat ik even niet meer weet wat ik moet zeggen. En als dat wel gebeurt, laat ik een lange pauze vallen in de hoop dat de patiënt die zelf invult. In de meeste gevallen is dat na tien seconden. Die tien seconden zijn nu al voorbij. En we hebben allebei nog niets gezegd.

Toen ik mevrouw Bolland binnenriep, verwachtte ik een ander einde van het consult. Haar klachten: enkele dagen hoesten, koorts, spierpijn, keelpijn en algehele malaise.

"Ik wil een longontsteking uitsluiten."

Ik zag al gauw dat ze niet benauwd was. Met lange zinnen zonder pauzes vertelde ze over haar klachten. Zelf was ze niet zo snel gekomen, maar vorig jaar had ze dezelfde klachten gehad en toen werd er door een collega van mij een longontsteking geconstateerd.

"Ja, dokter, we worden allemaal een dagje ouder en kennelijk dus vatbaarder voor dingen. Vooral als je net de veertig bent gepasseerd."

Ik reageerde daarop door te zeggen dat ik haar amper op mijn spreekuur heb gezien en dat dat een goed teken is. Zij knikte bevestigend en liet zich terloops ontvallen dat ik haar man wel een paar keer heb gezien. Bij mij gingen nog geen belletjes rinkelen.

LEES OOK: Blog Dokter Rutger: “Kunt u het weer terugstoppen, dokter?”

Opgelucht was ze toen ik haar vertelde dat ik over haar longen geen afwijkingen hoorde en dat haar klachten het meest pasten bij een griep. Ik gaf haar enkele adviezen en vertelde haar bij welke lichamelijke klachten ze weer aan de bel moest trekken. Bij de deur schudden we elkaar de hand.

"Dokter, ik wil u nog even bedanken."

"Waarvoor?"

"Mijn man en ik moesten laatst nog aan u denken toen we samen in bed lagen. We hadden net heerlijke seks gehad. En ik vroeg hem: 'Was dat helemaal van jezelf?'"

"Nee," zei hij, "een beetje van mezelf en een beetje van dokter Verhoeff!"

null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek ‘Wat denkt u, dokter?’ ligt nu in de winkel, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rap, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. Om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.

Tekst: Rutger Verhoeff. Beeld: iStock, Bente Hilkens (portret Rutger)

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden