null Beeld

BLOG: Haastige spoed is soms wel goed, zeker als je een baan zoekt!

Sollicitatiecoach Judith Schoorlemmer legt je uit waarom het zo belangrijk is dat je snel een nieuwe baan vindt.

Judith Schoorlemmer

Wist je dat het steeds langer duurt om een baan te vinden, naarmate je langer werkloos bent? Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat de kortdurende werkloosheid flink daalt, terwijl het aantal langdurig werklozen gelijk blijft. Dus: hoe langer je geen baan hebt, hoe moeilijker het wordt om er eentje te vinden.

Haastige spoed is soms wel goed

Als je je baan kwijtraakt, is het verleidelijk om lekker even niks te doen en bij te komen van alle commotie. Even geen stress. Snap ik wel, hoor. Maar toch is het niet slim. Als je niet terecht wilt komen in de grote pool van welwillende, maar moeilijk plaatsbare werkzoekenden, moet je in actie komen. Vandaag nog. Want je kunt er iets aan doen. Mijn bruikbare tips om zo snel mogelijk na je ontslag weer aan het werk te komen:

  • Neem geen, of slechts een hele kleine pauze na je ontslag. Ga direct een plan maken voor je nieuwe zoektocht.
  • Zoek hier hulp bij als je er zelf niet uitkomt. Bijvoorbeeld bij een loopbaan- of sollicitatiecoach.
  • Besteed een eventuele ontslag- of transitievergoeding aan coaching en opleiding, dus aan je carrière. Dus niet voor dat weekje luieren op de Canarische Eilanden.
  • Ga direct bekijken wat je kansen zijn in de markt, gezien je leeftijd, ervaring en richting. Is omscholen een goed idee? Wat zijn de arbeidskansen in je branche?
  • Zorg ervoor dat je een ‘werkritme’ aanhoudt in je dag. Op tijd uit bed, actief zijn, pauzes nemen en op tijd weer naar bed.

Heel even luieren mag best

En natuurlijk snapt iedereen dat je soms wel even ‘niets’ wilt. En dat kan ook echt wel. Plan elke week een halve dag tijd voor jezelf in je agenda. Voor dat luieren, een bezoekje aan een heerlijk lege bios, of gewoon om even goed tot jezelf te komen.

Succes met solliciteren!

null Beeld

Judith Schoorlemmer (45) is loopbaan- en sollicitatiecoach. Ze is getrouwd met Rob en heeft twee zoons, Lucas en Quinten. Ze woont in Hollandsche Rading en werkt vanuit huis, maar ook veel op locatie. In haar werk helpt ze werkzoekenden om sneller de baan te vinden die bij hun past. En vooral ook om niet in die overbekende valkuilen te stappen! Meer Judith? Bekijk www.sollicitatiehulp.org en www.wegnaarsucces.nl

Beeld: iStock, Louise Prins

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden