null Beeld

BLOG: Haastige spoed is zelden goed

Dokter Rutger heeft een spoedgeval, het gaat om een jongen van 19 jaar. Als dokter Rutger hem bestudeert valt hem iets op...

Laudine Schuurman

Het is zaterdagavond en ik fiets naar het centrum van Utrecht om een hapje te gaan eten met een vriend van me. Ik ben iets aan de late kant dus ik fiets stevig door. Bij een kruispunt aangekomen zie ik dat het stoplicht net op rood springt. Ik stop en krijg uit het niets een duw waardoor ik wankel, maar ik kan nog net het stoplicht vastpakken waardoor ik niet val. Als ik voor me kijk, zie ik wie de dader is. Een jongen met helm op een scooter met maaltijdbox slalomt langs de auto’s en rijdt verderop bijna een andere fietser aan.

Een paar dagen later krijg ik een bericht van de assistente dat er een spoedgeval in de kamer naast mij ligt. Een jongeman van negentien jaar.

‘Wat is er gebeurd?’

‘Ik heb een ongeluk met mijn scooter gehad, dokter.’

Als ik hem bestudeer valt me iets op. Op de helm die op zijn buik ligt staat een tekst die ik herken van een paar dagen geleden.

‘Ik moest uitwijken voor een fietser. Raakte in een slip en viel. En nu heb ik veel pijn aan mijn linkerknie.’

De pijp van zijn spijkerbroek is links in tweeën gedeeld waardoor ik het niet hoef op te rollen. Door de grote bult en de bloeduitstorting, is de knieschijf niet meer te zien.

‘Ik had haast. Ik moest een maaltijd bezorgen.’

De knie is maar tot twintig graden te buigen en bij elke aanraking ontstaan er meer en meer zweetdruppels op zijn voorhoofd. Ik besluit om een foto van de knie te laten maken. En als hij antwoordt dat hij geen vragen heeft, vertel ik hem dat ik er nog wel één heb.

‘Ik moet wel. Mensen willen hun eten binnen een bepaalde tijd hebben. Ben ik te laat met hun eten, dan bestellen ze de volgende keer ergens waar het sneller is.’

null Beeld
null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek 'Wat denkt u, dokter?' ligt nu in de winkel, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rapp, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. Om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.

Tekst: Rutger Verhoeff. Beeld: iStock, Bente Hilkens (portret Rutger)

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden