null Beeld

BLOG: hangt jouw baan aan een zijden draadje?

Zie jij je baan aan een zijden draadje hangen? Sollicitatiecoach Judith Schoorlemmer helpt je om hier mee om te gaan.

Judith Schoorlemmer

Je werkgever bezuinigt, jij je baan kwijt

Misschien heb je het nieuws gevolgd. Bij PostNL wordt de komende jaren enorm bezuinigd. Er zullen veel banen verdwijnen. Lees hier het hele artikel. PostNL is niet de enige. Nog steeds wordt er veel bezuinigd en gereorganiseerd. En als jouw eigen baan op de tocht staat, kun je daar een hoop stress van hebben. Logisch. Maar er zijn manieren om die stress te verminderen.

Hoe ga je ermee om?

Het belangrijkste dat je moet bedenken is het volgende. Kun jij iets veranderen aan het verdwijnen van jouw baan? Als het antwoord ‘ja’ is, is er werk aan de winkel. Vraag dan een goed gesprek aan met de personeelsfunctionaris en vraag wat jij moet doen om je baan te behouden. Maar als het antwoord op die vraag ‘nee’ is, moet je een ander plan trekken. Ik heb een paar tips voor je.

  • Probeer erachter te komen of er andere mogelijkheden zijn binnen het bedrijf waar je werkt. De personeelsfunctionaris wordt al snel je beste vriend!
  • Als je echt niet kunt blijven, is het belangrijk om zo snel mogelijk precies te weten waar je aan toe bent. Vraag, vraag, vraag. Wanneer sta je op straat? Is er een sociaal plan? Zo ja, wat zit er voor jou in? Neem in dit stadium het liefst een advocaat of rechtswinkel in de arm. Laat je voorlichten.
  • Praat erover met andere collega’s, die ook hun baan kwijtraken. Maar let op dat je niet wordt meegezogen in een negatieve spiraal. Dat helpt niet.
  • Vat het ontslag niet persoonlijk op. Het gaat niet om jou, maar om bezuinigingen van je werkgever.
  • Vraag meteen om een goed getuigschrift en een toezegging voor goede referenties. Daar doe je straks je voordeel mee.
  • Probeer op een goede manier door te werken tot je ontslag. Hou de eer aan jezelf en stel je professioneel op. Ook na je ontslag.
  • Blijf niet te lang hangen in woede, teleurstelling of verdriet. Dat kost veel energie en het brengt je nergens. Duik een paar dagen op de bank met een zak chips en een stapel films en neem even tijd voor jezelf. Maar daarna ga je aan de slag.

Ontslag = nieuwe kansen?

Je baan kwijtraken is heel vervelend. Maar voor sommige mensen is het ook een kans. En als je in aanmerking komt voor een sociaal plan, met misschien wat geld mee na je ontslag, kun je hier je voordeel mee doen. Misschien is het nu tijd voor dat eigen winkeltje? Of misschien kun je nu dan toch die mooie reis maken? Zie je kansen en grijp ze. Neem het heft in eigen hand.

null Beeld

Judith Schoorlemmer (45) is loopbaan- en sollicitatiecoach. Ze is getrouwd met Rob en heeft twee zoons, Lucas en Quinten. Ze woont in Hollandsche Rading en werkt vanuit huis, maar ook veel op locatie. In haar werk helpt ze werkzoekenden om sneller de baan te vinden die bij hun past. En vooral om niet in die overbekende valkuilen te stappen! Meer Judith? Bekijk www.sollicitatiehulp.org en www.wegnaarsucces.nl

Beeld: iStock, Louise Prins

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden