null Beeld

BLOG: “Headbangen kan echt niet meer..”

Deze week krijgt Dokter Rutger een lesje (lucht)gitaar spelen..

online redactie Libelle Daily

‘Hmm, nee.’

‘Niet goed?’

‘Ten eerste hou je hem niet goed vast. En ten tweede. Wij doen er meestal niet zo’n dansje bij. En headbangen kan ook eigenlijk echt niet meer,’ meldt hij glimlachend.

Lichtelijk beschaamd kijk ik Robbert aan terwijl ik mijn luchtgitaar laat zakken en mijn heupen en knieën weer recht trek. Hij is 24 jaar jong en komt wel vaker op mijn spreekuur. De laatste keer spraken we af dat hij mij gitaarles zou gaan geven. Het is er nog niet van gekomen.

‘Maar goed. Iets met jouw rechterwijsvinger?’

‘Ja, die blijft steeds vaker hangen. En als het nou mijn middelvinger is, dan is het nog nuttig,’ grapt hij.

‘Laat eens zien.’

Ik beweeg zijn eeltige vinger heen en weer terwijl ik met mijn duim en wijsvinger van de andere hand druk uitoefen op de knokkel van de vinger. Ik voel een balletje onder mijn vingers heen glippen.

‘Dat doet pijn, ja.’

‘Je hebt een triggerfinger.’

‘Een triggerfinger?’

‘Ja. Goede naam voor een band trouwens,’ grap ik deze keer.

‘Hoe is het gekomen en hoe kom ik er zo snel mogelijk van af? Ik moet namelijk snel weer gitaar kunnen spelen.’

‘De peesschede is geïrriteerd geraakt, waardoor het nauwer is geworden. Daardoor blijft het af en toe haken. Het kan na enkele weken vanzelf overgaan.’

‘Is er niets anders waardoor het sneller overgaat?’

‘Ik kan er een spuit in zetten.’

Hij gooit zijn lange haar over zijn rechterschouder en knikt.

‘Doen.’

Een paar minuten later probeert hij mijn luchtgitaar uit.

‘Zo snel gaat het nou ook weer niet. Geef het een paar dagen tot 2 weken.’

Hij steekt zijn duim omhoog.

‘Ik ga voor de paar dagen.’

‘Ik ook.’

Een paar weken later sta ik op een gratis festival te praten met een vriend totdat er een band wordt aangekondigd. De gitarist komt me bekend voor. Trots wacht ik totdat hij begint te spelen. Als hij aanzet, verbeeld ik me dat hij speciaal voor mij een nummer speelt.

‘Dokter Bernard. U moet me zeggen…’

null Beeld
null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek 'Wat denkt u, dokter?' ligt nu in de winkel, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rapp, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen; om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.

Tekst: Rutger Verhoeff. Beeld: iStock, Bente Hilkens (portret Rutger)

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden