null Beeld

BLOG: “Het is uit tussen mijn grootste opdrachtgever en mij”

Na 10 jaar gaat Esther weg bij haar grootste opdrachtgever. En helaas gaan ze niet als vrienden uit elkaar...

Het is uit. Uit, tussen mijn grootste opdrachtgever en mij. Zomaar. Ineens. Na 10 jaar lief en leed komt er een einde aan onze relatie.

Freelancen. Het blijft een onzeker bestaan. En lopen de opdrachten dan een beetje dóór, staan je zeilen eindelijk lekker in de wind, zul je zien, gaat het roer meteen weer om. Als het niet zo slecht betaalde, zou ik er een liedje over schrijven.

Tot op zekere hoogte snap ik het wel. Het houdt een keer op. Er is geen budget meer, of het tijdschrift stopt ermee. Maar waar ik minder begrip voor heb, is dat me zo vaak wordt gevraagd om onbetaald door te blijven werken. En dat dit dan ook nog ‘verkocht’ wordt als een heel goed idee, want: ‘goed voor je exposure!’.

Nou heb ik laatst mijn inschrijving bij de Kamer van Koophandel nog eens gecheckt , maar ik stond daar toch écht niet ingeschreven onder de firmanaam ‘De Kat zijn Kut’ hoor. En ik was ook écht niet van plan mijn naam daarin te veranderen.

Grote Opdrachtgever en ik gaan niet als vrienden uit elkaar. Grote Opdrachtgever wil dat ik twee keer zoveel ga doen, voor de helft van het geld. Nou was wiskunde niet mijn beste vak, maar je hoeft geen Einstein te zijn om te zien wat hier gebeurde. Ik. Werd. Financieel. Uitgekleed.

Calimero-effect: “Zij zijn groot en ik is klein en da’s niet eerlijk!”

Ik heb voor de eer bedankt. Gelukkig kan ik dat doen, ik heb nog genoeg andere opdrachten. Maar er zijn er ook die dat niet hebben. En die komen zo volledig klem te zitten. Het gevolg: ze doen het toch – gratis of voor weinig - en op die manier wordt de hele markt om zeep geholpen.

Goed voor je exposure. Het zal wat. Als ik meer exposure wil, zoek ik wel een raam. Dat schijn je tegenwoordig ook freelance te kunnen doen. En het verdient trouwens heel aardig. Misschien toch eens nadenken over het veranderen van mijn firmanaam.

null Beeld

Elke week schrijft Esther voor Libelle Daily over haar drukke leven als zzpmmk’er (zelfstandige zonder personeel maar mét kinderen). Meer lezen? Check Esthers eigen website of Facebookpagina.


Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden