null Beeld

BLOG: hoe krijg ik hulp bij het solliciteren?

Sollicitatiecoach Judith Schoorlemmer vertelt je hoe ook jij geholpen kunt worden met solliciteren. En waarom hulp vragen en krijgen helemaal niet vreemd is.

Judith Schoorlemmer

Persoonlijke hulp werkt beter dan de computer

Werkloze jongeren gaan veel meer persoonlijke begeleiding krijgen bij het vinden van een baan, in plaats van ondersteuning via de computer, heeft Minister Asscher (eindelijk) besloten. Lees hier het hele artikel. En het werd een keer tijd! Want niet alleen jongeren, maar ook de meeste volwassen werkzoekers proberen keer op keer zelf het wiel uit te vinden. Terwijl ze met een beetje hulp zoveel verder kunnen komen.

Vraag om die hulp

Er zijn genoeg kanalen om hulp en coaching te krijgen. Zo coach ik zelf mensen die een baan zoeken. En met resultaat. Want de meeste mensen vinden veel sneller een baan als ze professioneel worden begeleid en hulp krijgen bij het schrijven van een sollicitatiebrief, het opstellen van een cv en het voeren van een sollicitatiegesprek. Maar je kunt het ook dichter bij huis zoeken. Iedereen kent wel iemand, die goed kan schrijven, of goede gesprekken kan voeren. Vraag hulp. Gewoon aan een vriend of vriendin. Of zelfs een buurman. Hulp vragen is helemaal niet gek, je zult vast zien dat er positief op gereageerd wordt. Ik geef je enkele voorbeelden:

  • Een vriend kan je sollicitatiebrief lezen en aangeven welke dingen niet kloppen
  • Hij wil vast ook wel je cv bestuderen en vragen stellen
  • Je kunt een sollicitatiegesprek oefenen met je buurman, onder het genot van een kopje koffie
  • Je vriendin kan jou mooi helpen met vacatures zoeken. Trakteer haar vervolgens een keer op lunch
  • Die leuke kennis van je weet veel van profilering, ze werkt in de marketing. Vraag hulp! Ze vertelt graag over haar werk

Pay it forward

Vind je het eng om hulp te vragen? Is niet nodig. Iedereen doet graag waar hij of zij goed in is. En als ze daar dan ook nog een borrel of misschien wel een lekkere lunch als bedankje voor krijgen, staan ze vast in de rij om jou te mogen helpen. En als zij hulp nodig hebben, sta jij vast ook voor ze klaar!

null Beeld

Judith Schoorlemmer (45) is loopbaan- en sollicitatiecoach. Ze is getrouwd met Rob en heeft twee zoons, Lucas en Quinten. Ze woont in Hollandsche Rading en werkt vanuit huis, maar ook veel op locatie. In haar werk helpt ze werkzoekenden om sneller de baan te vinden die bij hun past. En vooral ook om niet in die overbekende valkuilen te stappen! Meer Judith? Bekijk www.sollicitatiehulp.org en www.wegnaarsucces.nl

Beeld: iStock, Louise Prins

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden