null Beeld

BLOG: “Ik denk dat ik moet emigreren naar een warm land. U mag het zeggen”

Vandaag vertelt dokter Rutger over het leukste telefoontje dat hij kreeg van mevrouw Tabstra. Ze denkt dat ze moet emigreren omdat ze het altijd koud heeft, geen energie en de kilo's vliegen eraan...

online redactie Libelle Daily

‘Vervelende klier. Die Japanner.’

Een uitspraak van een patiënte van mij, mevrouw Tabstra, waar ik afgelopen week aan moest denken. Een week waarin onze telefoon roodgloeiend stond en een week waarop het leek dat de apotheek hamsterweken had georganiseerd. Één van de meest leuke telefoontjes was van mevrouw Tabstra.

Bijna een jaar geleden plofte ze voor me neer in de stoel tegenover me. Niets leek op de vrouw die ik eerder op mijn spreekuur had gezien. Ik kende haar als vrolijke energieke dertiger met een eigen onderneming die niet vaak naar de huisarts ging. Haar ogen stonden neerslachtig en haar mondhoeken naar beneden.

‘Ik denk dat ik moet emigreren naar een warm land. U mag het zeggen.’

Ze overhandigde me een papiertje.

  • Altijd koud. Geen energie. Kilootjes vliegen eraan. Bij de toiletgang harder persen dan bij de bevalling. -

Twee dagen daarna overhandigde ik haar een papiertje.

‘Hier staat alles op wat ik net uitgelegd heb zodat je het nog even na kan lezen.’

‘Er is nog één ding wat ik wil weten? Vroeg mevrouw Tabstra.

‘En dat is?’

‘Waarom heet het zo?’

Ik draaide het computerscherm haar kant op en liet het een foto zien van dokter Hashimoto.

‘Hij is de ontdekker ervan.’

‘Ik had niet gedacht dat een Japanner mijn emigratieplannen in de war zou schoppen,’ lachte ze terwijl ze haar hals met haar rechterhand vastpakte.

Deze week zie ik haar op mijn telefoonlijst staan. Onder haar naam staat waarvoor. Ze is net als zo veel mensen bang dat ze binnenkort geen schildkliermedicatie meer kan krijgen. Ik bel haar op en nadat de telefoon twee keer is overgegaan neemt ze op.

‘Zal ik maar weer emigratieplannen gaan maken?’

null Beeld
null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek 'Wat denkt u, dokter?' ligt nu in de winkel, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rapp, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen; om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.

Tekst: Rutger Verhoeff. Beeld: Shutterstock, Bente Hilkens (portret Rutger)

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden