null Beeld

BLOG: “Ik denk dat uw zoon gisteren een erg leuk Oud en Nieuw-feestje heeft gehad”

Dokter Rutger had met oud en nieuw nachtdienst. Zijn dienst zat vol vuurwerkverwondingen en zijn laatste patiënt was een bijzonder geval...

Laudine Schuurman

Een jongeman van twintig jaar zit voorover gebogen in de wachtkamer. Aan de rechterkant een oudere vrouw die haar rechterhand op zijn rug heeft gelegd. Aan de linkerkant een jongen van ongeveer dezelfde leeftijd die een emmer onder zijn hoofd houdt. Hij is mijn laatste patiënt van deze nachtdienst. Een nachtdienst vol met vuurwerkverwondingen.

‘Mark Veldburg!’

De oudere vrouw stelt zich voor als zijn moeder en ondersteunt haar zoon naar mijn spreekkamer. De tweede jongeman kijkt mij vragend aan.

‘Ik ben zijn vriend. Maar jij bent toch die dokter van Zon, Zuipen, Ziekenhuis?’

Ik knik met mijn hoofd.

Hij geeft mij een high five die ik ongemakkelijk beantwoord.

‘Infuusje erin, dokter!’ lacht hij.

Ik besluit zijn reactie te negeren en duw hem zachtjes richting mijn kamer.

‘Er is iets flink mis met hem, dokter,’ zegt zijn moeder terwijl ze alle drie in dezelfde houding zitten als in de wachtkamer.

‘Waarschijnlijk iets in zijn hoofd. Hij heeft al uren heftige hoofdpijn en heeft al een paar keer moeten overgeven. Hij zal toch geen tumor hebben?’

Ik kijk naar de jongen die zijn hoofd nog steeds naar de grond gericht heeft. Langzaam sijpelt er doorzichtig slijm uit zijn mond dat zijn vriend opvangt met de emmer.

‘Breng hem maar naar de onderzoeksbank,’ zeg ik tegen zijn vriend.

Een paar minuten later heb ik de volgende afwijkingen gevonden: rood doorlopen ogen, een sterk riekende walm uit zijn mond, neiging tot overgeven als ik op zijn maag druk en één verbale reactie.

-G-gaat niet zo l-lekker -

Gespannen kijkt de moeder van Mark me aan als hij en ik weer tegenover elkaar zitten.

‘Moet hij blijven, dokter?’

‘Nee, gelukkig niet. Ik denk dat uw zoon gisteren een erg leuk oud en nieuw feestje heeft gehad.’

‘Hoe bedoelt u?’

‘Hij heeft een kater namelijk.’

Zijn vriend begint te lachen.

‘Dat dacht ik al. Infuusje erin, dokter!?’

null Beeld
null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek 'Wat denkt u, dokter?' ligt nu in de winkel, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rapp, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. Om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.

Tekst: Rutger Verhoeff. Beeld: iStock, Bente Hilkens (portret Rutger)

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden