null Beeld

BLOG: “Ik heb een homo aangeschaft. Ik oefen er elke dag op”

Vandaag heeft dokter Rutger een belafspraak met mevrouw van Bergen. Ze heeft last van suikerziekte.

Laudine Schuurman

Ik blader in mijn agenda op zoek naar vandaag. Een belafspraak met mevrouw van Bergen, achtenzeventig jaar. Ze is zwaar, én zwaar gereformeerd. Met mevrouw van Bergen heb ik altijd flinke discussies over haar suikerziekte. Er is er duidelijk maar één waar zij raad van opvolgt, en dat ben ik duidelijk niet. Ik pak de telefoon om haar drie maandelijkse controle af te spreken.

‘Met dokter Verhoeff. Ik bel u om een visite af te spreken voor een controle van uw diabetes.’

‘Is het weer zover?’

Ik verwacht dat ze zoals altijd gaat zeggen dat de controle geen zin heeft, maar ze verbaast me.

‘Ik heb uw raad maar een keer opgevolgd.’

‘Welke raad bedoelt u, mevrouw van Bergen?’

‘Ik ben gaan oefenen op een homo.’

Ik druk de hoorn van de telefoon nog iets steviger aan.

‘Uw wat?’

‘Ik heb een homo aangeschaft. Ik oefen er elke dag op.’

Om een discussie te voorkomen aan de telefoon, ga ik er niet op in en spreek met haar af dat ik haar diezelfde middag zie.

Als mevrouw van Bergen opendoet heeft ze zoals vaker een zwarte rok en kousen aan. Haar grijze haar zit strak in een knotje. Haar strenge blik wordt geaccentueerd door haar bril met positieve sterkte. Met uitgestreken gezicht geeft ze mij haar rechter hand.

‘Dag dokter. Komt u verder.’

Door gebrek aan een kapstok hangt mevrouw van Bergen mijn jas op iets wat erop lijkt. Mijn jas bedekt vervolgens het gezicht van een getergde man aan een kruis. Vervolgens volg ik haar de woonkamer in.

‘Voordat ik u onderzoek, wil ik u eerst wat vragen. Wat bedoelde u vanochtend aan de telefoon toen u het over uw homo had?’

‘Komt u maar mee.’

Mevrouw van Bergen loopt een trap op en ik volg haar. Als we één van de slaapkamers binnenlopen begrijp ik eindelijk wat ze bedoelt.

‘Dit is hem. Mijn homo.’

Mevrouw van Bergen gaat erop zitten en laat mij zien hoe ze erop fietst.

null Beeld
null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek 'Wat denkt u, dokter?' ligt nu in de winkel, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rapp, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. Om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.

Tekst: Rutger Verhoeff. Beeld: iStock, Bente Hilkens (portret Rutger)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden