null Beeld

BLOG: “Ik weet het niet. Van mij hoeft het allemaal niet meer”

Vandaag op het spreekuur van dokter Rutger: Mevrouw Degen van 66 jaar. Haar glimlach is verdwenen...

online redactie Libelle Daily

Ze steekt 3 vingers op. Ik was het zelf alweer vergeten. Na het 2e rondje hardlopen raak ik meestal de tel kwijt hoeveel ik er al heb gelopen. De afgelopen zomer zit ze er bijna elke dag. Tenminste dat denk ik. Elke keer als ik ga hardlopen, zie ik haar zitten op hetzelfde bankje. Verwilderde grijze lange haren, weekendtas naast haar en banjo in haar handen. Geen idee of ze goed kan spelen. Mijn muziek staat te hard om het te kunnen horen.

2 weken later verschijnt ze op mijn spreekuur. Mevrouw Degen. 66 jaar. Haar gezicht is veranderd. Haar glimlach is verdwenen. "Ik zie het niet meer zitten, dokter. Ik beleef nergens meer plezier aan." Met mijn handen bespeel ik haar banjo. "Ook niet met…?"

"Nee, de muziek interesseert me ook niet meer."

"Hoe dat zo?" Ondertussen spiek ik in de computer: 'Bekend met depressie, antidepressiva gebruikt.'

"Ik weet het niet. Van mij hoeft het allemaal niet meer." Ik wijs naar buiten waar de beginnende herfst zijn best doet. "Ik lees dat u wel vaker rond hetzelfde tijdstip deze klachten heeft."

"Dat klopt. En graag zou ik iets willen hebben wat wel werkt." Weer spiek ik. Van alles wat ze in haar leven al heeft ingenomen, zou je een goede cocktail kunnen maken waar Keith Richards voor zou terugdeinzen. "En anders hoeft het voor mij niet meer."

Na een half uur heb ik de crisisdienst niet kunnen overtuigen en geef ik haar een verwijsbrief mee voor de geestelijke gezondheidszorg. Over een maand kan ze terecht. Niet eerder. Ik bied haar gesprekken met mij of onze praktijkondersteuner aan ter overbrugging. "Woorden maken me niet beter", antwoordt ze.

Een paar maanden later is het bankje in het park nog steeds leeg.

null Beeld
null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek 'Wat denkt u, dokter?' ligt nu in de winkel, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rapp, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen; om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.

Tekst: Rutger Verhoeff. Beeld: iStock, Bente Hilkens (portret Rutger)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden