null Beeld

Blog: Margje is moe van alles wat ze wel en niet mag eten

Van teveel aardappels schiet je bloeddruk omhoog, vruchtensappen zitten vol suiker en vlees is koolhydraatarm, maar slecht voor het milieu. Blogger Margje wordt een beetje moe van alles wat ze wel en vooral niet mag eten.

Susan Dalstra

Pas de volgende ochtend zie ik de appjes die vriendin E. me de avond ervoor gestuurd heeft. Ergens rond half elf heeft ze me iets gevraagd. Toen ik om kwart over elf nog niet geantwoord had, stuurde ze me opnieuw een berichtje. Of ik soms al in bed lig???

Ik snap haar verbazing wel. Ze is niets anders gewend dan dat ik nooit voor twaalven mijn bed induik. Zelf gaat ze meestal tussen elf en twaalf uur naar bed. Dus om half elf ’s avonds een appje sturen en een antwoord verwachten is zo gek nog niet. Wat wel gek is, is dat ik al weken moe ben. Vorige week was het echt erg. Ik lag drie van de zeven avonden eerder in bed dan mijn kinderen. En die zijn nog maar elf en dertien hè, dus zo laat is hun bedtijd nou ook weer niet.

Zal wel een virusje zijn, zegt de ene vriendin. Of een lentedipje, volgens de andere. Feit blijft dat mijn hele ritme verstoord lijkt. Omdat ik ’s avonds niets meer kan doen, loopt mijn planning in de war en daarom sta ik ’s ochtends vroeger op dan normaal om die zaken in te halen. Al met al haal ik wel minimaal acht uur slaap per nacht, maar dan wel ergens tussen acht uur ’s avonds en vijf uur ’s ochtends. Toch is er nog geen regelmaat in te vinden. Want zomaar opeens is er dan weer een dag tussendoor waarop ik pas om 1 uur ’s nachts mijn bed instap.

“Ik ben een beetje moe” app ik vriendin E. “Ik voel me een beetje een egeltje tijdens een winterslaap”. Ze appt terug dat het al lang lente is.

Waar ik precies moe van ben? Ik weet het niet. Ik weet wel waar ik in ieder geval wel een beetje moe van word. Van al het nieuws over wat je nou wel en niet mag eten of drinken. Meer dan vier keer per week aardappelen? Slecht voor je bloeddruk. Maar ja, aan de pasta gaan heeft ook geen zin, want oh jee, help, daar zitten veel te veel koolhydraten in. Net als in rijst trouwens. Oh, en granen zijn natuurlijk ook niet goed voor je, schrap brood ook maar meteen van je boodschappenlijstje. Stop de koolhydratenverslaving is het devies. Dus liever eet je de rest van je leven zelfgedraaide sliertjes courgettespaghetti (oudste zag daarover een reclame op tv en concludeerde dat de reclame er blij uitzag, maar dat ze zich niet voor kon stellen dat zij er blij van zou worden als ik dat voor haar ging koken). Groente mag nog wel gelukkig, maar dan wel onbespoten en alsnog voldoende gewassen. En liever ook ‘raw’ natuurlijk, want koken is een heel onnatuurlijk proces. Vruchtensappen klinken wel gezond, maar zitten vol suikers. Vlees bevat weinig koolhydraten, maar is heel slecht voor het milieu en altijd dieronvriendelijk (want levende beesten worden nou eenmaal pas vlees als ze dood zijn). Niet te veel groene thee, maar ook niet te veel zwarte. En al helemaal geen melk graag. Het rijtje do’s, maar vooral don’ts is eindeloos. En zwaar vermoeiend dus. Geen idee of meer slapen daar tegen gaat helpen.

Zo’n egeltje, die heeft het zo gek nog niet. Beetje lekker winterslapen en de rest van het jaar wat wormen en insecten eten. Laat dat nou net voor de mens ook het eten van de toekomst blijken te zijn! Hierbij claim ik alvast de term Het Egeltjesdieet. Misschien word ik daar ooit nog eens slapend rijk mee. ;-)

null Beeld

Na 7 ‘vette jaren’ is het tijd om af te vallen. Onze eigen ‘Bridget Jones’ Margje deelt hier haar ervaringen. Meer weten? Margje zit ook opFacebook en heeft een eigen site.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden