null Beeld

Blog: Margje krijgt een flinke teleurstelling te verwerken

Nadat Margje de stap heeft gemaakt om hulp in te schakelen voor haar eetverslaving, krijgt ze een tegenslag te verwerken. 'Ik moet maar aan de drank of drugs', grap ik tegen mijn vriendinnen.

online redactie Libelle Daily

Het was best een dingetje, om toe te geven dat ik het gewoon echt niet zelf kon. Van mijn obesitas veroorzakende eetgedrag afkomen. En dan schrijf ik wel dingetje, maar het was meer een Heel Groot Iets. Ik ben van origine namelijk zelf hulpverlener. Om opeens aan de andere kant van de intaketafel te zitten voelde gek en enigszins als falen. Natuurlijk weet ik ook dat de beste hulpverleners nou eenmaal niet altijd zelf thuis wel alles onder controle hebben. En dat vele snacken en snaaien van mij, dat had ik zeker niet onder controle.

Nadat ik over de eerste hobbel (die van ‘hulp vragen aan professionals’) heen was, bleek het nog steeds niet makkelijk, maar wel minder eng dan ik had gedacht. De organisatie waar ik mij had aangemeld werkte met fijne coaches, die precies de juiste vragen stelden en me echt verder hielpen op mijn pad naar herstel. De groepstherapie was pittig in het begin, maar werd al snel een fijne vertrouwde plek, met groepsgenoten waar ik erg op gesteld raakte.

Groot was dan ook de schok dat we vorige week te horen kregen dat de organisatie ging stoppen met het organisatieonderdeel dat zich richtte op het onderwerp Eetproblematiek. “Ik moet maar aan de drank of de drugs” grapte ik tegen mijn vriendinnen, toen ik hen vertelde dat de begeleiding over 1,5 maand voorbij zou zijn. De hulpverlening aan alcoholisten en drugsverslaafden gaat namelijk wel gewoon door. In de groep zelf durfde ik die grap niet te maken. Sommige meiden daar hebben namelijk daadwerkelijk naast een eetprobleem ook nog een middelenverslaving waar ze tegen moeten vechten.

Natuurlijk zorgt de organisatie voor een goede afsluiting. En zullen ze iedereen die nog niet ‘hersteld’ is doorverwijzen naar andere organisaties die hulp bieden bij eetstoornissen. Maar ik weet niet of ik toe ben aan een doorverwijzing. Of mijn specifieke geval past bij de reguliere hulpverlening op dat gebied. Omdat ik niet val onder de bekende eetstoornissen als anorexia, boulimia of binge eating disorder, ben ik ingewikkeld te duiden voor andere organisaties. Sterker nog, ik kan mezelf soms amper duiden! ;-)

De komende paar weken ga ik gewoon nog hard aan de slag bij de groepssessies, en plan ik wat extra één op één gesprekken in. En wat er daarna gebeurt zien we dan wel weer. Ik heb tenslotte niet voor niets geleerd vooral niet te veel zorgen te maken over de toekomst en te leven in het nu!

null Beeld

Na 7 ‘vette jaren’ is het tijd om af te vallen. Onze eigen ‘Bridget Jones’ Margje deelt hier elke maandag haar ervaringen. Meer weten? Margje zit ook op Facebook en heeft een eigen site.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden