null Beeld

Blog: Margjes eetverslaving is niet haar schuld, maar wel haar verantwoordelijkheid

Margje is hard aan het werk om haar eetverslaving de kop in te drukken. Het gaat de goede kant op, maar ze is er nog niet. "Ik ben zo emotioneel als een zwangere vrouw die op het huwelijk van haar beste vriendin getuige mag zijn en tegelijkertijd een schattig filmpje op haar mobiel ziet èn Gaston op bezoek krijgt omdat ze de Postcodeloterij heeft gewonnen."

Online redactie Libelle

Anderhalf jaar blog ik hier al bij Libelle. Over mijn pogingen gezonder te leven en minder te snacken en snaaien. En pas de laatste weken gaat het echt goed. Beter dan ooit. De therapie werkt dus. Of eigenlijk, ík werk. Ik ben hard aan het werk. Om te worden wie ik wil zijn. Een vrouw die niet langer toegeeft aan haar eetverslaving.

Ik leer de kracht van mijn eigen gedachten kennen. Besef steeds meer welke overtuigingen van mijzelf zijn en welke verhalen bij mijn verslaving horen. Pas sinds kort besef ik namelijk dat ik niet die verslaving ben, dat ik de macht heb om het zonder die verslaving te doen. Door de eetverslaving te zien als een apart iets, met een eigen identiteit, kon ik hem buiten mijzelf plaatsen. Kon ik er het gevecht mee aangaan. Door de verslaving te zien als een zelfstandig iets (iemand?), was het overeten opeens niet meer mijn schuld, maar de schuld van de verslaving waar ik mee leefde. En doordat het opeens allemaal niet meer mijn schuld was, kon ik het schuldgevoel waar ik al jaren mee worstelde eindelijk loslaten.

Wat een opluchting was dat. Het overeten, het niet kunnen volhouden van een gezonde levensstijl, het steeds weer vervallen in slechte eetgewoontes, het dik zijn, alle zaken waar ik me zo vaak schuldig over voelde, het was allemaal niet mijn schuld. Dat alles deed mijn verslaving mij aan. Dat het niet mijn schuld was, betekende niet dat het ook niet mijn verantwoordelijkheid was. Die was en is het nog steeds. Het aanpakken van de verslaving, het kiezen voor een leven zonder overeten, dat is allemaal mijn verantwoordelijkheid. Dat besef ik terdege. Maar dat ik het Grote Schuldig Voelen van me af kon schudden gaf me zoveel lucht en ruimte, dat ik opeens duidelijk zag dat ik die verantwoordelijkheid aan kon en aan wilde gaan.

Verantwoordelijkheid, definitie: de verplichting om ervoor te zorgen dat iets goed verloopt; een taak die zware plichten met zich meebrengt.

Vroeger vertaalde ik mijn pogingen om af te vallen altijd tot “ik wil minder Margje worden”. Tijdens een therapiesessie merkte ik pas wat ik altijd had gezegd, wat die woorden eigenlijk inhielden. Minder Margje worden? Alsof ik er niet toe deed, alsof ik er niet mocht zijn. Sinds kort weet ik dat ik juist probeer meer mezelf te worden dan ik ooit ben geweest. Mind you, die Margje is niet altijd per se leuker. Want voor mezelf opkomen, houdt soms ook in dat ik dingen niet meer doe (zoals mezelf wegcijferen), of juist wel doe (voor mezelf kiezen) en dat heeft zo nu en dan effect op andere mensen om me heen.

Therapie kost energie. Dat rijmt niet alleen, maar het is ook zo. De zware taak mezelf naar een iets lichter gewicht te brengen, is regelmatig ook een vermoeiende (mentale) bezigheid. Die inderdaad veel energie kost. Energie die ik dan weer niet in andere mensen of projecten kan steken. Steeds vaker is mijn bedtijd gelijk aan die van de kinderen omdat mijn puf dan even op is, of ben ik zo emotioneel als een zwangere vrouw die op het huwelijk van haar beste vriendin getuige mag zijn en tegelijkertijd een schattig filmpje op haar mobiel ziet èn Gaston op bezoek krijgt omdat ze de Postcodeloterij heeft gewonnen (veel emotioneler dan dat krijg je het niet, toch?). Niet echt altijd even gezellig hoor, zo’n vermoeide emotionele tante als vrouw/moeder/vriendin/collega te hebben. Ik hoop maar dat zowel mijn lezers hier online, als alle mensen om mij heen offline, geduld met me hebben. Want ik heb misschien nog wel eens anderhalf jaar nodig om steeds meer Margje te worden.

null Beeld

Na 7 ‘vette jaren’ is het tijd om af te vallen. Onze eigen ‘Bridget Jones’ Margje deelt hier haar ervaringen. Meer weten? Margje zit ook op Facebook en heeft een eigen site.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden