null Beeld

BLOG: “Mijn patiënten maken kans op één van de drie wild cards”

Vandaag heeft dokter Rutger een speciaal spreekuur. Iets met een orkest dat hoestgeluiden produceert en een rode knop... 

online redactie Libelle Daily

Ik wacht in spanning af wat er gaat komen. Op de tafel voor me staat een rode drukknop. In de verte hoor ik meerdere mensen geluid maken. Een orkest dat hoestgeluiden produceert. Ik zit met mijn rug naar de deur. De stoel waar ik in zit is groot en bekleed met rood leer. Ik verdwijn er volledig in. Mijn patiënten zullen erop moeten vertrouwen dat ik aanwezig ben. Als ze eenmaal door de eerste ronde zijn, zal ik hun coach zijn. Ik zal ze op een zo’n goed mogelijke manier begeleiden naar genezing. Ze maken kans op één van de drie wild cards. Alle drie met een andere bestemming. Het laboratorium, de röntgenafdeling of de apotheek. Het hangt allemaal af van hoe ze zich presenteren.

‘Dokter, ik hoest al twee dagen de longen uit mijn lijf.’

‘Dokter, ik lig al een week op de bank te slapen omdat mijn partner gek wordt van mijn kriebelhoest.’

‘Dokter, ik hoest normaal gesproken nooit.’

‘Dokter, ik heb verhoging en ik hoest. Dat moet een longontsteking zijn.’

Allemaal argumenten van de afvallers. De mensen met hoge koorts die langer dan een week aanhoudt en benauwd erbij zijn maken meer kans. Hoestbuien met begeleidend piepend geluid, zorgen ervoor dat ik mijn hand op de rode knop leg en dat mijn stoel omdraait. Zij mogen naar de volgende kamer. Als zij daar het juiste geluid produceren als ik mijn stethoscoop op hun rug leg, reik ik hen één van de drie formulieren en wens ze veel succes. De één zal meteen te horen krijgen wat ‘ie heeft. De ander zal nog met spanning mijn telefoontje moeten afwachten. Meestal heb ik ze diezelfde middag nog aan de lijn. Een aantal zal blij zijn met wat ik hen meedeel. Blij dat ze iets hebben. De meerderheid moet accepteren dat de klachten vanzelf zullen verdwijnen.

null Beeld
null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek 'Wat denkt u, dokter?' ligt nu in de winkel, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rapp, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. Om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.

Tekst: Rutger Verhoeff. Beeld: iStock, Bente Hilkens (portret Rutger)

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden