null Beeld

BLOG: ‘Naar mijn mening is Luna iets te zwaar’

Soms vind dokter Rutger het ook wel eens moeilijk om iets tegen zijn patiënten te zeggen, want hij wil liever geen mensen kwetsen. Vandaag is typisch zo'n geval... 

online redactie Libelle Daily

‘Uhm. En dan is er nog iets.’

Moeder en dochter gaan weer zitten. Ze kijken me vragend aan. Ze dachten dat ze van me verlost waren.

Ik twijfel of ik het moet zeggen. Waarom vind ik dit zo moeilijk? Waarschijnlijk omdat ik niet voor dit beroep heb gekozen om mensen te kwetsen.

Tien minuten geleden kwamen ze mijn spreekkamer binnen. Dochter Luna als eerste. Haar moeder volgde haar zesjarige dochter en gaf mij een stevige hand. Haar bezorgde blik van een week eerder was verdwenen. De longen van Luna klonken toen als het kraken van sneeuw. Nu niet meer. Nu klinken haar longen schoon. Maar toch vind ik haar niet gezond.

‘Er is me nog iets opgevallen aan Luna.’

‘En dat is?’ vraagt moeder terwijl Luna mijn bloeddrukmeter pakt en de band om haar rechteronderarm trekt.

‘Ik vind Luna iets aan de grote kant,’ antwoord ik.

‘Wat bedoelt u daarmee?’

‘Naar mijn mening is ze iets te zwaar.’

Moeder kijkt naar Luna die op allerlei knopjes van de bloeddrukmeter drukt en ze haalt de band van de arm van haar dochter.

‘Ik dacht dat het nog babyvet was. Luna heeft een erg sterke eigen wil weet u. Heel veel dingen lust ze niet.’

Opgelucht dat moeder met Luna niet kwaad mijn spreekkamer verlaten leg ik beiden uit wat ik voor hen kan betekenen. Ik heb het over gezonde voeding, beweging en een bewegingsprogramma waar ik Luna voor ga aanmelden.

Een paar weken later loop ik nietsvermoedend in de supermarkt. Ineens voel ik dat mijn mandje naar beneden wordt getrokken. Ik kijk naar het meisje dat aan mijn mandje trekt. Het duurt even voor ik haar herken. Ze pakt een zak chips uit mijn mandje en houdt het omhoog.

‘Dat is niet gezond.’

Ik gris het uit haar hand en leg het terug in de schappen als ik haar moeder zie naderen.

‘Mondje dicht, hè,’ knipoog ik naar haar.

null Beeld
null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek 'Wat denkt u, dokter?' ligt nu in de winkel, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rapp, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. Om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.

Tekst: Rutger Verhoeff. Beeld: iStock, Bente Hilkens (portret Rutger)

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden